Már a méheket is lopják (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. május 15. - KAPTÁR Gyakran éppen méhész áll a megrendelések mögött
Méhkaptárokkal üzletelnek
TETTENÉRÉS Egy sikeres fogás összehangolt akcióval

Méhkaptárokat pakoltak egy autóra tolvajok szerdán éjjel Palatincán, amikor a rendőrség tetten érte őket.
Nyomozói portyázás során figyeltek fel a bonyhádi rendőrök arra, hogy Palatincán méhkaptárakat pakolnak. Egymillió forint kárt okozott volna a három 20 és 30 év közötti sásdi férfi, ha meglovasítják a 30 kaptárt a méhcsaládokkal, és a mézzel együtt. A sértett, Nagyernyei Attila, aki egyben a megyei méhészegyesület elnöke is, elmondta, éjfélkor hívták fel a rendőrök azzal, hogy az ő telepén történt a tettenérés.
A közelmúltban jelentősen megnőtt a kaptárlopások száma, csak májusban Dombóváron kilenc, Hőgyészen két telep járt így. Nem helyi jelenségről van szó, mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. A legmegdöbbentőbb az, hogy a lopások mögött gyakran egy másik méhész van, aki kaptáranként tízezer forintot fizet a tolvajoknak. Ennyi ugyanis a tarifa. Akácvirágzás környékén megnő a bűnelkövetések száma, de sajnos eddig egyetlen lezárt ügyről sem tud az OMME, noha a megkárosítottak száma egyre nő - tette hozzá Bross.
Tűrhetetlennek nevezik a méhészek, hogy akácvirágzás közepén nem merik a kaptáraikat felügyelet nélkül hagyni, mert attól tartanak, hogy ellopják, mondta Nagyernyei Attila. Ő megúszta a nagyobb kárt. Éppen az ő kaptárait pakolták a tolvajok, amikor szerdán éjszaka a bonyhádi nyomozók fülön csípték őket. Nagyernyei Attila, aki egyben a megyei méhészegyesület elnöke is, elmondta, hetek óta azzal keresik meg társai, hogy sok a lopás. Annyit már tudni vélnek, hogy egy vagy több bűnszervezet viszi el a kaptárokat Somogyban és Baranyában is. - Nyilván azért lopják a méheket, mert van rá kereslet - mondta Bross Péter, a méhészegyesület országos elnöke. Az ilyen bűncselekmények mögött gyakran méhészek vannak. Előre megmondják, hány kaptár kell nekik. Sok folyamatban lévő ügy van az országban, de eddig nem született olyan ítélet, amelyben megnevezték volna a tolvajokat és a felbujtót. Valamiért a magyar jogszabályrengetegben elakadnak az ügyek, szögezi le Bross Péter.  Ihárosi I. - Mauthner I.

Megkeseredik még a méz is
LOVAT GYAKORTA loptak az elmúlt évszázadok során, birkát és disznót is, és kutyát is szokás volt jogtalanul eltulajdonítani, főként, ha az elkényeztetett kedvencért jutalmat remélt a „becsületes megtaláló".
NA DE MÉHEK? Mézestül-kaptárostul? Hát ez, azt hiszem, keveseknek jutott eddig eszébe. Márpedig megtörtént, sőt, mint kiderült, egyre gyakrabban megtörténik mostanában. Ami a legszomorúbb az egészben, az az, hogy feltételezhetően más méhészek kívánnak ily módon törvényellenesen részesülni kollégáik javaiból, azaz méheiből és mézéből.
Azt mondja a szóbeszéd, hogy tízezer forintot ad a „kamionról leesett" kaptárakért a megrendelő. Neki megéri, hiszen nem kell kaptárt vennie, méhrajt beleszoktatnia, időt, pénzt, fáradságot belefektetnie abba, hogy a kis viaszsejtek megteljenek az aranyszínű folyadékkal, köszönhetően a szorgos kis rovaroknak. A méhészek fel vannak háborodva, teljes joggal. Mindenki tudja, hogy megrendelésre szerzik a könnyű zsákmányt a bűnözök, mindenki tudja az árfolyamot, talán a gálád méhész-társak neve is közszájon forog. Mégsem történik semmi. Egy felrobbantott bankautomatához, vagy egy fegyveres rabláshoz képest nem kelt nagy feltűnést á néhány lába kelt kaptár. A MÉHÉSZEK persze nem így gondolják, és vitathatatlanul igazuk van. Ők azt szeretnék, hogy a bűnösök megbűnhődjenek, a szorgos méhecskék pedig zavartalanul tehessék a dolgukat. Csakhogy a méhésznek pénze nincs a kaptárak őrzésére, a rendőrségnek meg kapacitása. Megoldás tehát nem született egyelőre, hacsak valaki ki nem találja, hogyan lehetne a méheket őrző-védő feladatok ellátására is betanítani. VENTER MARIANNA


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.