Begyűrűzött az akácválság (Békés Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. november 9. - ÍNYENCSÉG Az időjárás nem kedvezett a méznek, gyenge az idei hozam Aligha kerül be a méhészek aranykönyvébe az idei esztendő. Az elmúlt ötven évben még sosem volt ilyen gyenge az akácmézhozam; tavasszal akár jelentősen is emelkedhet az ínyencség ára.
- Az akácmézről talán jobb nem is beszélni Békés megyében sem - értékelte az elmúlt hónapokat Zsibrita Pál, mezőberényi méhész. A szakember elmondta, az egész országban nagyon gyengén alakultak a hozamok, kivételt talán egyedül Baranya jelent az „akácválság" alól. A méhésznek repcemézből jó, vegyes mézből közepes mennyiség jött össze, ám összességében az idei év gyengébben sikerült a közepesnél.
- Félő, hogy a mennyiség visszaesése miatt sokan árat emelnek majd tavasszal - adott előrejelzést a közeljövőről Zsibrita Pál, aki kérdésünkre elárulta, hogy az elmúlt néhány évben négy-ötszörösére emelkedett vásárlóinak száma, sokan elfordultak ugyanis az áruházaktól.
Zsibrita Pál felvetésünkre megerősítette, hogy a közelmúltban sok fiatalember is belevágott a méhészkedésbe, ő maga is négy ifjú szakembernek segített az elindulásban, ám mára szinte mindannyian felhagytak a próbálkozással.
- Hosszú évek tapasztalatára van szükség ahhoz, hogy jól menjen ez a munka - hangsúlyozta.
Tegnap kilátogattunk a békéscsabai piacra is, ahol Turbucz Betti eladó lapunknak elmondta, hogy a vevők körében az akácméz a legnépszerűbb, míg a képzeletbeli eladási lista második helyén a vegyes méz áll. A többi fajtával még most ismerkednek az ínyencség kedvelői.
- Az elmúlt 50 év leggyengébb akácméztermése volt az idei. Változékony, esős, szeles idő jellemezte az akácvirágzás háromhetes időszakát. A méhek nem tudtak gyűjteni, nem mézeit az akác, nem volt ideális a
hőmérséklet - erősítette meg az információt Árgyelán János. A megyei szaktanácsadó úgy fogalmazott, egy átlagos évhez képest az akácméztermésnek csupán az egynegyede jött össze idén.
Békés megyében a repce, az akác és a napraforgó a meghatározó növény méhészeti szempontból. De az olajretek, a mustár és az olajtök is biztosít méhlegelőt.
A napraforgó alulmúlta a várakozásokat Olajretekről, mustárról és olajtökről szinte sem mit sem pergettek a méhészek. Így az idei évről az időjárás miatt elmondható: katasztrofális volt a méhészek számára. Csete Ilona-Papp Gábor

Öregbítik a magyar termelőt méz hírét Békésben
IDÉN ELŐSZÖR pályázhatnak az Év méze 2010 cím elnyerésére a megye kistermelői. —Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szervezetének az a célja, hogy öregbítse   * a magyar termelői méz hírnevét - nyilatkozta Árgyelán János      "j szaktanácsadó. A mézek kont-    \ rolljá\'al, az eredmények nyilvá-   \ nossá tételével kívánják a természetes magyar mézekre felhívni a figyelmét Az érzékszervi zsűrizés és a laboratóriumi vizsgálat után- amellyel biztosítják, hogy a legjobbak kapjanak díjat - az eredményt a III. Gyulai Mézeskalács Fesztiválon, december 11-én hirdetik ki.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.