Nem kísérte szerencse az akácvirágzást (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. 05. 15. - Elfogyott az akác az országban, de Tolna megyében néhány helyen szerencsésen megúszta a növény a hideget. Az alföldi vándorméhészek ki is használták ezt, sokan jöttek megyénkbe, noha a helyieknek is kevés volt idén az akácvirág. A bajt tetézte a hétvégi hidegfront, ami véget vetett az amúgy is szegényes akácvirágzásnak.
Szakemberek szerint a szokásos évi 10 ezer tonna akácméz helyett idén 2-3 ezer tonna lesz csak. Most a hársban bíznak a méhészek. Mint mondták, egyelőre sok a virágbimbó a fán, s remélik, hogy a 4-5 évente mézelő hárs idén hozza a tormáját.        
Megfázott az akác virága
MÉHÉSZEK A hársban és a napraforgóban bíznak még a szakemberek
Április első napjaiban még úgy tűnt, az idén sok akácvirágra számíthatnak a méhészek, majd egy fagyos éjszaka elvitte a reményeket. A helyzetet tovább rontotta, hogy a múlt hét végén megérkezett a hidegfront.
A Szálkán lévő telephelyük mellett Sötétvölgybe is elmentek, naponta figyelték a kaptárakat, a múlt hét végén, az utolsó meleg napokon 1-2 kiló mézet gyűjtöttek össze, naponta, kaptáranként a méhek. Jobb időben ez a teljesítmény 20 kiló körül alakult. Az akác pénteken még olyan állapotban volt, amikor a méhek a legkönnyebben látogatják, a szakemberek ezt úgy mondják, a virágja olyan, mint a pattogatott kukorica. A méhészek már akkor attól tartottak, a hidegfront elsöpri az utolsó reményüket is arra, hogy idén akácmézből feltölthetik a hordókat.
A laikus a vidéket járva még pár nappal ezelőtt is azt látta, virágzik az akác, sok helyen teljes pompában vannak a fák. Valójában azonban alig akadt eddig is olyan akácfavirág, melyből a méhek gyűjteni tudták a nektárt. Megfázott a fa, hiába a szép virág, nincs benne nektár, mondta Rudolf József szekszárdi méhész, aki ilyenkor vándorolni szokott a méheivel az ország különböző akácosaihoz.
- Egyszerre volt virágzásban az ország legtöbb részén - már ahol a fagy nem pusztította el - az akác. A múlt héten, a napsütésben is kevés volt a hordás, bár a virágok szép látványa ígéretesebb volt a valóságnál, mondta a méhész. A drága fuvarköltségek miatt döntött úgy a család, hogy a bizonytalanért nem utaznak az ország másik felébe, mondta Rudolf József.
Sajnos ez be is igazolódott, a szombat este megérkező hidegfront és erős szél lesöpörte az akácvirágokat a fákról.
Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke is az április 10-i fagyot kárhoztatja a jelenlegi helyzetért. Az Alföldön teljesen elfagytak az akácfák, így innen a méhészek oda vándoroltak, ahol több volt a remény, így Tolna megye is tele volt vándorméhészekkel, noha a helyieknek is kevés volt idén az akácvirág.
Az országos elnök szerint a szokásos, évi 10 ezer tonna akácméz helyett az idén jó, ha lesz 2-3 ezer tonna, ugyanakkor a hazai ellátás nincs veszélyben - mondta Bross Péter -, hiszen vannak tartalékok.
Az akác után jön a hárs, Rudolf József szerint egyelőre sok a virágbimbó a fákon, reméli, hogy a 4-5 évente mézelő hárs az idén hozza a formáját. A napraforgóban is bíznak a méhészek. A laikusok nem tudják, hogy az sem mindegy, milyen fajtát vetett a gazdálkodó, mert van olyan napraforgó, mely nem mézel, hiába szép a virága. A vándorméhészek közül többen gesztenyevirágra is vitték a méheiket, ennek a méze is nagyon keresett a piacon. Mauthner Ilona

Több mint nyolcszáz növényfajról gyűjtenek mézet hazánkban a méhek
HAZÁNKBAN több mint nyolcszáz növényfajt látogatnak a méhek, Fajtamézről akkor beszélünk, amikor a nektár túlnyomó része a megnevezés szerinti növényről származik. Vegyes virágméz: színe rendkívül változatos, általában sötét árnyalatú, barnás színű, jellemző a gyors kristályosodás. Akácméz: világos, zöldessárga színű. Íze kellemesen lágy. Jelentős gyümölcstartalma miatt akár 1-2 évig is tiszta átlátszó marad. Facéliaméz: kissé opálos, áttetsző méz, kellemes zamatú, könnyen emészthető, ezért a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott. Fenyőméz: gazdag ásványi anyagokban, légúti és húgyúti gyulladások gyógyítására alkalmas. Gesztenyeméz: Színe a borostyánsárgától a sötétbarna színig terjed. Magas az ásványi anyag tartalma. Kimerültség étvágytalanság, vérszegénység ellenszere. Hársméz: erős hárs illatú, jó görcsoldó és fertőtlenítő. Napraforgóméz: nagyon gyorsan kristályosodik. Savassága miatt is ez a mézfajta „jelzi" leginkább a szuvas fogakat. Repceméz: gyorsan sűrűsödő, kristályosodva hófehér színű méz. Általában a sütőiparban használják. Selyemfűméz: más néven vaddohány méz. Kiváló aromájú, fűszeres ízű csemege. Kellemes, erős illatú fajtaméz, igazi hungarikumnak számít.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.