Kívül tágasabb (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
Fotó Csiha Sára

2012. augusztus 21. - Vélekedett az a méhcsalád, mely az ERTI Püspökladány-Farkasszigeti Arborétumának egyik fehérnyár fáján keresett magának menedéket a zsúfolt kaptárból távozva, ruháskosárnyi, szabad építésű lépnyelveket építve az idős fa széltől, esőtől védett oldalába.
Maga a fa is figyelemreméltó, hisz egyike azon – mára már sajnos fogyatkozó számú – famatuzsálemeknek, melyek a püspökladányi szikkísérletek beindulásakor ültettetett el, Magyar Pál, Galambos István, vagy Túry Elemér tevékenységének eredményeként.
Image
A bátor „magaslati méhész” Jutasi Mihály

A kísérletek beindulásakor – lassan 90 éve – a kutatók azt keresték, mely fafajok képesek gyökeret ereszteni ezen az erdő számára közismereten, kedvezőtlen talajtípuson, szélsőséges meteorológiai adottságok között.
Elődeink kitartó munkájának eredményét dicséri a mára kialakult 400 hektárnyi, változatos fafaj összetételű erdő, és a 8 hektáros arborétum.
Image
Az sziget öreg fehérnyárain – a fafaj sajátosságainak és magas koruk következtében – számos odú található, életteret biztosítva számos madár- és darázsfészeknek, otthont adva a megrajzott méheknek is.
Jelen méhcsalád viselkedésében az a figyelemreméltó, hogy nem egy védett odút választottak lakhelyül, hanem a hónapokkal ezelőtt letelepedett raj szabad építésű lépnyelveket épített a külpontos fa védett oldalán.
Image
A szabad életet és magaslati levegőt kedvelő méhcsalád több hónap alatt építette ki tíznél több lépnyelvet meghaladó fészkét és élte a maga jól szervezett életét.
A fészek elhelyezkedése – egy viszonylag forgalmas arborétumi út mentén telepedett le a méhcsalád – valamint az a körülmény, hogy védelem nélkül a telet nem vészelhették volna át a méhek, arra az elhatározásra sarkallta a helyi méhészegyesület tagjait, hogy a magasból egy kaptárba telepítik át a méhcsaládot.
Image
A ki és „belakoltatás” során a fa kérgéről a lépnyelveket a szakavatott méhész kezek leválasztották, kaptárba telepítették.
Arra, hogy a „műtét” sikerült-e csak napok múltán derülhet fény, mert a fő kérdésre, hogy a félénk, óvatos, és rejtőzködő királynőt sikerült-e áthelyezni, csak a kaptárba költöztetést követő hetekben derülhet fény. Csiha Imre

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.