A belvárosban is kellenének méhlegelők (Helyi Téma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. augusztus 29. - Ki hinné, de a fővárosban is tartanak méheket. A szakember elmondása szerint 4-5 ezer méhcsalád lehet ma Budapest belterületén.
Ez azonban egyáltalán nem jelent veszélyt a járókelőkre, szomszédokra.
Budapesten is szükség van a méhek munkájára, hiszen itt is vannak növények, fák, virágok, amelyek megtermékenyítéséhez méhek kellenek. A 4-5 ezer méhcsalád, amelyet a főváros határain belül tartanak, azonban nem sok, hiszen országos szinten milliós nagyságrendű a méhcsaládok száma - mondta el a Helyi Témának Simon Péter, a Budapesti Méhész Egyesület vezetője. - Tudomásom szerint a belvárosi részen nem jellemző, hogy méhcsaládokat nevelnének, a peremkerületekben viszont annál inkább: a XVI., XVII., XVIII. kerület, Pesthidegkút, Nagytétény, Budafok, Csepel ideálisapb a tartásukhoz, de Kőbányán is találni méhcsaládokat. A szervezetünknek körülbelül száz fővárosi méhész a tagja, a többiek Pest megyei lakóhelyűek. A szakember elmondása szerint bár nincs külön szabályozás arra, hogy lakóterületen belül hogyan kell tartani ezeket a rovarokat, méhészeti etikai megkötések vannak. Ezek például kimondják, hogy mekkora ingatlan szükséges egy méhcsalád tartásához, és az. ingatlanon belül hol célszerű elhelyezni a kaptá-rakat annak érdekében, hogy a szomszédokat ne zavarják a méhek.
- Nem kell tartani a fővárosban olyan méhrajtámadástól, mint amelyről a sajtó hónapokkal ezelőtt beszámolt. Ha a méhész betart minden előírást, akkor nincs ilyen veszély. Az átlagember gyakran összekeveri a mehet az agresszívabb darázzsal. A csípések többségéért - főleg a nyári időszakban - inkább a darazsak a felelősek.
Míg a darazsak a nyár melegebb hónapjaiban aktívabbak, a méhek inkább tavasszal, a rajzás időszakában. Simon Péter szerint a fővárosban többet kellene foglalkozni a méhekkel: főleg a belső kerületek szegények az úgynevezett nyári méhlegelőkben. Faültetéskor a hársat és a japánakácot kellene előnyben részesíteni. gb

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.