Szezon után védekeznek (Békés Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. 09.25. - MÉHESZETEK Fertőzés miatt zárlat több Békés megyei településen Az akácvirágzás idején sem volt kegyes a méhészekhez. Ily' módon számukra keserves év az idei.
- A nagy szárazság miatt csökkent a repce vetésterülete, ahol meg éppen virágzott, a rossz idő húzta keresztül a méhészek számítását. A következő mézelő növény az akác, melynek 90 százaléka lefagyott Békés megyében. Alig akadt olyan hely, ahonnan a méhészek állományai gyűjteni tudtak. Nem volt kifizetődő az elvándorlás sem. Kevés gyógyírt jelentett az optimálisan mézelő napraforgó - összegezte a szezon tapasztalatait Árgyelán János Békés megyei szaktanácsadó.

A méhészek főszezonja lassan a végéhez ér, ám a munka nem lett kevesebb. Örömre nincs okuk az őstermelőknek, mert a tavaly őszi szárazság miatt a repce nem kelt ki, így legtöbb helyen kitárcsázták. Az akácosok nagy része áprilisban súlyos fagykárt szenvedett.
- Hamar kivirágzott a napraforgó, ennek egyik oka a szárazság, a másik a csaknem azonos vetésidő. Ezt követően nem volt más virágzó növénykultúra Békésben. A virágzó gyomok sem bújtak ki a földből, ahonnan nektárt, virágport gyűjthettek volna a méhek.
A betelelés következik a méhészetekben. Szeptember közepéig fel kell etetni a méhekkel a téli élelmet, be kell rendezni a fészket, az élősködő atkákkal szemben is komolyan kell venni a tennivalókat, hogy tavaszra egészséges, jól áttelelő családok láthassanak munkához,
- Napjainkban egyre több feladat hárul a méhész társakra, és ezek nem kizárólag a kaptárak körüliek - hangsúlyozta Árgyelán János. Az új rendelkezés szerint be kell jelenteniük a méhcsalád szám változást, szeptember 30. a határidő.
A támogatási kérelmek elbírálásakor ezt a számot veszi alapul a hivatal. Kötelező a méhészeknek az agrárkamarai regisztráció. Erre november 30- áig van lehetőségük.
- Új rendelkezés lépett életbe 2012 júniusától: minden méhlakást tenyészkóddal kell megjelölni, melyet 2013-tól ellenőriz a hatóság. Ez azonosítja a méhészetet, és reményeink szerint jól szolgálja majd a biztonságot, megelőzhető vele a kaptárlopás - tudtuk meg az aktuális feladatokat a szaktanácsadótól.
Most fejeződnek be a kötelező méhész-egészségügyi vizsgálatok. Békés megyében több helyről érkezett jelzés, hogy a méhészetekben megjelent a nyúlós költésrothadás Békéscsaba, Dombiratos, Tótkomlós, Okány, Nagygyanté, Nagybánhegyes zárlat alatt van. Több helyen találtak olyan méhészetet, ahol a betegség miatt az állomány leölése, majd a méhek és az eszközök elégetése vált szükségessé. Ilyen esetekben meghaladta a fertőzés a teljes méhcsaládszám 50 százalékát.
Árgyelán János felhívta a figyelmet a varroa atka okozta bajokra is.
- Az elmúlt időszak időjárási feltételei rendkívül kedvezőek voltak arra, hogy a varroa atkáktól augusztusban megszabadított állományok is újra fertőződjenek. Indokolt a védekezések megismétlése. Erre a célra - a monitoring vizsgálatok adatai alapján - a legalkalmasabbak az amitráz tartalmú készítmények, kiváltképp azok, amelyeket füstölőszerként lehet alkalmazni. Mindezek mellett hangsúlyozni kell, hogy az amitráz hatóanyag őszi alkalmazásakor mindenképpen figyelemmel kell lenni a hőmérséklet alakulására, ugyanis az alkalmazása 10 Celsius-fok alatt károsíthatja a méhcsaládokat. Az említett eljárásokat követően az atkák elleni zárókezeléseket (fiasítás-mentes időszakban) november második felétől szintén ajánlatos elvégezni. Csete Ilona



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.