Méz: az ősszel újabb drágulást jósolnak a méhészek (Világgazdaság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012.10.15. - MÉZPIAC - Ősszel drágulást jósolnak a somogyi méhészek: az akácméz, melynek kilója 1800-2000 forint, 15-20 százalékkal emelkedhet.
Csak Somogyban közel 40 százalékkal kevesebb mézt állítottak elő az idényben, mint az átlagos években, tájékoztatott Bíró Márton, a Magyar Mézút Egyesület elnöke. A kaposvári szakember kifejtette: a környező megyékben is gyenge szezont zártak a vállalkozók, amely eddig nem mutatkozott az árakban, ám a következő hónapokban egészen bizonyosan emelkedik a méz ára. Hiány nem lesz, a jelentősebb gazdaságok az idei készlet egy részét ugyanis még nem dobták piacra.
A kistermelők túlnyomó része viszont rákényszerült a gyors értékesítésre - jegyezte meg a szakember. - Égető szükségük volt az azonnali bevételre, különben az, időszerű feladatokra nem jutott volna pénzük.
Somogyban az átlagos években 1800-2000 tonna mézet termelnek. Az akácon kívül meghatározó hársból is nagyijából 30 százalékkal kevesebbet
állítottak elő, így vélhetően hamarosan ez is drágul. Az egyesület tagjai rendszeresen figyelik a szomszédos országokban zajló piaci folyamatokat, árakat, a hétvégén egy szerbiai mézvásárt kerestek fel. H.M.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.