A megvádolt méztermelők vitatják a vizsgálatot (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 17.
Felbolydult a méhkas, miután az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) nyilvánosságra hozta a honlapján a megvizsgáltatott, és az eredmények alapján hamisítottnak talált mézek és gyártóik listáját.

Klenáncz József, az egyik szóban forgó mézüzem ügyvezetője közölte: az egyesület lejáratta a méhész szakmát, ezért megteszik majd a megfelelő lépéseket ellene. Nagyernyei Attila, a Tolna megyei méhész egyesület elnöke reményét fejezte ki, hogy a botrányt követően fellendül a kereslet a megtisztuló piacon.
A mézpiac fellendülését várják a botrány után a méhészek
A méhészek állítása igaznak bizonyult, eszerint a Magyarországon forgalmazott mézek több mint fele hamisítvány, tájékoztatta lapunkat Nagyernyei Attila. A megyei méhész egyesület elnöke is részt vett az országos szervezet rendkívüli budapesti értekezletén. Az agrártárca vezetői itt ismertették a brémai nemzetközi laboratóriumi vizsgálatok eredményét. Nagyernyei Attila elmondta, a mézmintákat ez év március 24-én egy budapesti bevásárlóközpontokban vették. A negyvenöt mintából harminc volt hamisítvány: A zömében magyar, illetve egy-egy cseh, osztrák és francia kereskedőtől származó méz minőségére jellemző, hogy szinte nem is tartalmazott mézet, helyette répacukrot, glicerint és különböző adalékanyagokat. A vizsgálat komolyságát jelzi, hogy a Győri Keksz Kft azonnal felbontotta a szerződését addigi beszállítójával, egy magyar kereskedővel. Nagyernyei Attila elmondta, az elmúlt évben több körlevelet is írtak a méhészek a bevásárlóközpontok vezetőinek, melyben felhívták a figyelmüket az olcsó hamisítványokra. Egyetlen visszajelzést sem kaptak. Tegnap viszont több bolthálózat is jelezte, nem is hallottak a hamisításokról eddig, így meglepte őket a laboratóriumi eredmény. A megyei méhész egyesület elnöke szerint már az is árulkodó adat, hogy a kereskedők 8 ezer tonna mézet vásároltak a méhészektől, és 19 ezer tonnát értékesítettek a hazai boltokban. A méhészek abban reménykednek, vissza tudják állítani a magyar mézbe vetett hitet, és fellendül majd a kereslet a megtisztuló piacon. Gráf József agrárminiszter garanciát vállalt arra, hogy a vizsgálatokat végig viszik és eljutnak a bűnösökig. Mauthner l.

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.