Kiborította a mézesbödönt a méhészeti egyesület (Petőfi Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 17.
Felbolydult a méhkas, miután az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) nyilvánosságra hozta honlapján az általa megvizsgáltatott, és az eredmények alapján hamisítottnak talált mézek, illetve azok gyártóinak listáját. Az egyesület a brémai Applica laboratóriumban kilenc nagy élelmiszerlánc boltjaiban kapható mézkészítményt ellenőriztetett. Megállapította, hogy a magyar boltokban forgalmazott méz hetven százaléka hamisított. Klenáncz József, az egyik mézüzem ügyvezetője szerint Magyarországon eddig ismeretlen volt az egyesület vizsgálati módszere. A német vizsgálat más arányszámokat vett alapul, mint az eddig akkreditáltak, ezért lehetséges, hogy-olyan eredmények születtek, amelyek alapján több termék hamisnak bizonyult.
A Klenáncz Mézüzem hét termékét vizsgáltatta meg az egyesület, ezek közül egyik sem felelt meg az előírásoknak. Az ügyvezető közölte: az üzem húsz éve készít mézet, a termékeket kül- és belföldi laboratóriumokban rendszeresen vizsgálják, s eddig még
nem találtak problémát. Klenáncz kijelentette: az egyesület lejáratta a méhészszakmát, ezért megteszik majd a megfelelő lépéseket az OMME ellen. 
„Az uniós norma szerint vizsgálta a független és akkreditált német laboratórium az általunk elküldött mézmintákat" állította lapunknak Bross Péter, az egyesület elnöke. Hozzátette: hazánkban nincs egyetlen olyan laboratórium, amely képes lenne hasonló vizsgálatot elvégezni. Az OMME listája kapcsán elmondta: az agrártárca egyik rendelete felhatalmazza az egyesületet a bolti mézek vizsgálatára, sőt, a jogszabály szerint az eredményt nyilvánosságra is kell hozniuk. A Pest megyei főállatorvos képviselőjének is átadták a dokumentumokat, miután ismertették azokat Gráf József agrárminiszterrel. Bross szerint Klenáncz József végig ott volt a mintavételnél, s csak azért háborog, mert  „megcsípték".      D.N.-N.M.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.