Virágzó gesztenyefák, hanyag méhészek (Vas Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 19.
Nem mindenki kér áttelepüléskor engedélyt
Kőszeghegyalja (nm) - Az ország legnagyobb gesztenyefai itt találhatók. A most virágzó fák közelébe vándorméhészek telepítik kaptárjaikat, mert a gesztenyeméz az ínyencek egyik kedvence. A sötétbarna, drága gesztenyeméz jó a legyengülteknek is.

Az ínyenc fogyasztók egyik kedvence a borostyánsárga vagy sötétbarna színű, jellegzetesen kesernyés gesztenyeméz, amely a kevéssé kristályosodó mézek közé tartozik, ezért sütéshez, főzéshez nem ajánlják. Fogyasztása viszont jó hatású akkor, ha valaki vérszegénységgel, kimerültséggel küszködik, legyengült állapotban van, vagy éppen étvágytalan. Ezt a mézet visszértágulat kezelésére is ajánlják.
- Ez az egyik legdrágább méz, a fogyasztók körében közkedvelt akácméznél is többe kerül. Kevés van, ezért exportra nem is jut belőle — állítja Kéve György, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyettese, Vas megyei méhészeti szaktanácsadó.
Most, a szelídgesztenyefák virágzása idején sok méhész él a lehetőséggel, áttelepíti kaptárjait Kőszeghegyaljára, ahol az országban - a méhészek számára ideálisnak számító - legidősebb, legnagyobb szelídgesztenyefák találhatók. Velembe négy szombathelyi, egy-egy körmendi, celldömölki, győri, bobai méhész telepedett át, tavaly többen az Alföldről is.
A méhészek ilyenkor kötelesek bejelenteni áttelepülésüket a helyi önkormányzatnál, s engedélyt is kell kérniük az erdőrész tulajdonosától. Ez két okból is fontos. Orvosi engedélyük láttán a helyiek megnyugodhatnak, méhbetegséget nem hoznak a területükre. A költöző méhész érdekét azért szolgálja a bejelentkezés, mert megtudja, mikor volt itt permetezés, s ha kár érné, a biztosító csak ebben az esetben fizetné azt ki. Ha kevés számban is, mégis vannak méhészek, akik illegálisan helyezik ki kaptárjaikat. Kéve György szerint ennek oka csak hanyagságuk.


 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.