A mézet megeszik ugye? (Szabad Föld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 22.
Ezúttal az Ökoportya Észak-Magyarországra látogatott: a bioélelmiszerek népszerűsítését célzó autós száguldást harmadszor rendezték meg az idén. Kabrio-életérzés és színésznők a biomálnásban: hogyan beszéljünk rá egy országot az egészségre?

- Toljad neki! - rikoltja a kölyök a kerítésről, míg a rajtszámozott kisautók egymás után gurulnak keresztül a Nógrád megyei Bátonyterenyén. A feltűnés oka, hogy ezek a lehajtható tetejű, dundi járgányok egyesével sem mindennaposak a környéken - hát még ötven egymás után! Az Ökoportya résztvevői állomásról állomásra igyekeznek, hogy mindenhol végigkóstolják a helyi biotermelők áruit, illetve belepillantsanak a biotermékeket előállító üzemek munkájába. A résztvevők jelentős része újságíró, akad köztük néhány színész, illetve színésznő - többek között Tahi-Tóth László és Halász Judit is híresen elkötelezett a vegyszereket mellőző gazdálkodás mellett -, a többiek pedig olyan nagy cégeket vagy szervezeteket képviselnek, amelyek támogatják a nemes ügyet. A program nagyjából arra irányul, hogy a résztvevők tisztába jöjjenek azzal, mi is az, amit ők támogatnak.
- A méheket szabadon szokták engedni? - érdeklődik egy kolléga a méhészbemutatón csodálkozva, pedig feltételezzük, ő is hallott arról, hogy a méhecskék virágporból
készítik a mézet, a kaptárban pedig, bár van királynő, nincsenek akácfák... Okunk sincs feltételezni, hogy az átlagember ennél komolyabb ismeretekkel rendelkezne arról, hogyan is termelik meg az élelmiszert, amit jóízűen elfogyaszt - és akkor még hol vagyunk a biótól! Az ismereteket viszont emészthető formában kell az érdeklődők elé tárni. És ezt ezúttal vegyük szó szerint.  Tanács Gábor

CSŐKKEN A BIOTERMELÉSBE VONT TERÜLET. Az idei portya számomra arról szólt, hogyan igyekszik a mezőgazdasági feldolgozóipar kínálatot növelni, apró, de fizetőképes keresletet is kiszolgálni olyan módon, hogy termelőkapacitásának egy kisebb részét biotermékek feldolgozására fordítja. A Biokontroll Kht. által megadott minősítés ugyanis jelenleg valóban garancia arra, hogy a termék nem tartalmaz szermaradványt, ez pedig mentesíti a biotermékeket az élelmiszeripar iránti általános bizalmatlanság hatásai alól. Így fogyaszthatunk biomézet, ihatunk biopálinkát, ehetünk biokenyeret vagy akár süthetjük mi magunk biolisztből. Mindezt - csak becsléssel - húszszázalékos felárért.
- Arra szeretnénk helyezni a hangsúlyt - mondta a portya egyik szervezője, Karácsony Ildikó -, hogy bár az élelmiszer-előállítás bizalmi kapcsolat, a bio termelőknek az az érdekük, hogy ne csak tőlük lehessen vásárolni, hanem el lehessen látni a lakosságot bioboltokon keresztül. Ugyanolyan módon kell és lehet bízni a Biokontroll Kht. minősítésében, ahogy a kedvenc termelőnkben – e nélkül a magyar bio nem tud előrelépni.

 

 

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.