A méhészek életét megkeseríti a termékhamisítás és a forróság (Magyar Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. július 18.
Több kellemetlenséget is hozott az idei év a hazai méztermelőknek. Előbb a mézhamisítók okoztak gondot a méhészeknek, majd a szárazság sújtotta őket. "A mézhamisítási ügyben semmit sem tett a kormány, áll az egész ügy, elsikkadt minden próbálkozásunk" – mondta kérdésünkre Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Okokat nem tudott a tétlenség mellett felsorakoztatni, mert mindeddig nem érkezett kormányzati válasz a Magyar Mézkereskedők és -csomagolók Egyesületének az üggyel kapcsolatban megfogalmazott kérdéseire. "Az általunk bevizsgált rossz méz gyártóit semmilyen formában sem szankcionálta az állam, ez jelentős, de sajnos mérhetetlen, meghatározhatatlan összegű károkat okoz nekünk."
A hamisítás okozta károkra csak ráerősített a kánikula, a méhészek az utóbbi évtizedek legnehezebb nyarára számítanak. Az idén eddig kevesebb a méz, mint az átlagos években szokott lenni. "Fordulatra már nem számíthatunk, minden elvirágzott, az idén már nem lesz új méz" – mondta Bross Péter. Javulásra azért sem számítanak, mert a forróság következtében legyengültek a méhcsaládok, ezeket csak jelentős költségek árán lehet teleltetni. A vegyes virágméz átvételi ára 320, az akácé 520 forint, ez csak a termelők önköltségét fedezi.
Magyarországon évente mintegy huszonötezer tonna mézet állítanak elő, ez körülbelül tizenöt százaléka az európai uniós termelésnek. A megtermelt magyar méz nyolcvan százalékát külföldön értékesítik. PNO

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.