A méhek aranyát kínálják a mézlovagok (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 29.
SZÖVETSÉG Egyesítették erejüket a magyarországi mézlovagrendek
A magyar termelői méz háttérbe van szorítva - mondta Böröcz György, a Zselici Mézlovagrend nagymestere. - A méhész a saját mézét adja el, ami biztos, hogy a méhek virágból hordott nektárjából készül. A minőséget, a magyar méz jó hírét kell propagálni.

- Magyarországon egy ember átlagosan évi fél kilogramm mézet eszik meg. A lovagrendek népszerűsítési hadjárattal szeretnék elérni, hogy ez közelítsen a nyugati tendenciához, ahol mintegy két kilogramm a fogyasztás - mondta Bukics János, a Zala megyei Ambrózia Mézlovagrend nagymestere.
Lovagi esküt tesznek a méz jó hírének oltalmazására. Reklámhadjárat indul a mézfogyasztás és a mézkultúra terjesztésére. Vigmond Erika

Turistákat a mézútra
A MAGYAR MÉZÚT EGYESÜLET mézútja tulajdonképpen nem folyamatos útvonal, amit egy nap alatt végig lehet járni. Minden település maga egy út, ahol a mézzel, méhészekkel kapcsolatos programokat kínálnak, mint például kiállításokat, konferenciákat vagy akár mézlovagi rendezvényeket. Egyelőre három mézút él zalaegerszegi, bajai és niklai állomással. Sorukat bővítik majd a zseliciek és a kiskunhalasiak.
A Magyar Mézút Egyesületen belül megalakult a Mézlovagrendek Országos Szövetsége.  Míg az egyesület a turizmusra helyezi a hangsúlyt, addig a szövetség a marketingtevékenységet erősíti - tudtuk meg Vadas Gábor elnöktől. - Fő célkitűzésünk, hogy a lovagrendek munkáját összehangoljuk a hagyományőrzés, a méz, valamint a méhészeti termékek reklámozása terén, és ezáltal növeljük a hazai mézfogyasztást. A szövetségnek mind az öt magyarországi mézlovagrend tagja, köztük két somogyi is, a niklai és a zselici. H. Dózsa Károly, a kiskunhalasi Hunor Mézlovagrend kancellárja rendszeresen azt tapasztalja, hogy a piacokon, kiállításokon, bemutatókon inkább az idősebb korosztály vásárolja a mézet. A középkorúak és a fiatalabb szülők már kevésbé. - Hiányzik a családok étrendjéből a méz - mondja. - Olyan élményem is volt, hogy az anyuka elrángatta a pulttól a gyermekét arra hivatkozva, hogy árt a fogainak. Ez is egy általános tévhit, akárcsak az, hogy a bekristályosodott méz nem jó. A szövetséggel együtt jelenünk meg a rendezvényeken. Jobban felfigyelnek ránk, mert feltűnő, különleges ruhákban, zászlók alatt kínáljuk a méhek aranyát.

 

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.