Stresszesek a méhek is (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. január 24.
TALÁLKOZÓ Az optimista gazdák végre betegségmentes évet várnak
Tizedszer rendezik meg Kaposváron a Dél-dunántúli regionális méhésztalálkozót. Az idei fő téma: miért pusztulnak a méhek?

A rendezvény súlypontját a szakmai rendezvények adják, emellett jó alkalom a méhészeknek, hogy a különböző eszközöket beszerezzék - mondta Nagy Csaba megyei méhész szaktanácsadó, a szombati rendezvény egyik szervezője. - Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a méhészek érdeklődnek a rendezvény iránt, mintegy kétezer embert várunk. Negyedik éve működik egy európai támogatási program, amellyel a méhészek is nagyobb segítséghez juthatnak. A találkozón kiemelten foglalkoznak a méhpusztulással. A szakemberek szerint a méheket a nyáron utolérte valami, ami tömeges elhulláshoz vezetett Nem lehet konkrét körokozót felelőssé tenni, az okok sokfélék.
A világon mindenütt szembesülnek a méhészek az elhullással. A civilizációs ártalmak magas szintje már a méheket sem kíméli. A rovarokat komplex hatás éri, és ezt jelzik. A méh nagyon érzékenyen reagál a környezeti hatásokra, valamit éreznek, amit meg kellene fejteni. Az biztos, hogy nagyfeszültségű vezeték környékén vagy a mobiltelefon használatakor idegesebbek, agresszívebbek lesznek. Stresszesek, akárcsak az ember. Petrus Lajos, a Kaposvár és térsége méhészegyesület elnöke azt mondta: a telelésben a kritikus szakasz most kezdődik. Tavaly sok gond adódott, bár az országból kivitt méz minőségén ez nem látszik. 
- A hamisítások ellen pedig védekezik az egyesületünk - mondta Nagy Csaba. - Egyesületi tanúsítványunkat védjeggyé minősítették.
F. Szarka Ágnes

Pénzes pályázatokra pörgetik a somogyi méhészeket
A MÉHÉSZEK az Európai Mezőgazdasági Garanciális Alapból társfinanszírozással számos jogcímen juthatnak forrásokhoz - mondta el tegnap lapunknak Varga Gábor, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója.
A VÁRRÓATKA elleni gyógyszeres és alternatív védekezéshez a kaptárak, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének kialakításához, fenntartásához is pénzt kaphatnak. Támogatás igényelhető a szaktanácsadói hálózat működtetéséhez is. H. M.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.