Mézháború miatt aggódnak a méhészek (Vasárnapi Hírek)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 4.- Magyarországon mintegy tizenötezer méhész foglalkozik méztermeléssel, kétharmaduknak a megélhetést jelenti ez a munka. Míg a rendszerváltás után a magyar agráripar lassan ellehetetlenült, addig a méztermelés jelentősen növekedett, mondhatni sikerágazatnak számít. Ennek oka, a jó földrajzi adottságon kívül a magyar méhészek szaktudása is.

- Míg a nagyvilágban gyógyszerezik a méheket, addig Magyarországon a szigorú állategészségügyi előírások alapján elégetik a beteg méhcsaládokat. Emiatt rendkívül tiszta és jó minőségű mézet állítunk elő, nem véletlen, hogy az uniós élelmiszerboltok szinte mindegyikében megtalálható a magyar akácméz. A megporzás révén óriási jelentősége van a méheknek a környezet jó állapotának fenntartásában is - magyarázta Klenácz József méhész. - Szabályozni kell az ágazat működését, hogy mi kerülhet bele a csomagolt mézbe.
Információnk szerint itthon alig tucatnyi cég foglalkozik a felvásárlással, azonban közülük kettő szerinte ki akarja túrni a piacról a többieket, mert azok magasabb áron veszik át a mézet. Ez a két cég azt szeretné, ha visszatérne a korábbi állapot, amikor alacsony áron vásárolta fel, és nagy haszonnál, feldolgozatlanul exportálta a mézet. Dunavarsányban megkerestük a legnagyobb hazai felvásárló és exportőr céget, az Aranynektár Kft-t. Ez a cég rendelkezik Magyarországon a legkorszerűbb feldolgozó üzemmel, évente 8-10 ezer tonna mézet exportál. Az általuk felvásárolt méz Szingapúrtól Japánon át az Egyesült Államokig mindenhol kapható.       
- Ez a vád biztosan nem bennünket illet, hiszen éppen mi kínáltuk a legjobb felvásárlási árat a termelőknek - nyilatkozta Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. ügyvezető igazgatója. V.M.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.