Még mindig sok a cézium a finnországi gombákban (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
23 évvel a csernobili katasztrófa után még mindig túl sok a cézium  jónéhány, Finnországban kedvelt  gombában. Szakértők szerint  alapos mosással és forralással a radiokatív sugárzóanyag-maradvány nagyrészt eltávolítható.

Az atomenergia-biztonsági hatóság (STUK) szerint előfordulhat, hogy az ehető gombákban így a champignon-félékben, a tejelő gombákban, a tölcséres rókagombában  az Európai Unió által engedélyezett biztonsági normát meghaladja a cézium –137 tartalom.
Az EU előírása szerint a gomba kilogramonként 600 Bq-nál több sugárzó anyagot nem tartalmazhat. Finnország déli részén a radioaktivitás szintje helytől függően, nagyon változó képet mutat.
Az 1986. évi csernobili nukleáris katasztrófa után  legnagyobb koncentrációt Pirkanmaa, Häme és a Kymi-völgy körzetében mértek.
A atomenergia-biztonsági hatóság azt tanácsolja a lakosságnak, hogy alaposan mossák meg  és forrázzák le a gombát, mert így a bennük lévő cézuim több mint 75 százalékkal csökenthető. A cézium –137 felezési ideje 30 év.
A  hatóság közölte, az erdei gyümölcsökben lényegesen kisebb mértékű a cézium jelenléte, s fogyasztásuk általában csekély kockázattal jár Finnországban.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.