Óvatosan a gyűjtéssel! (Heves Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. július 17. - VESZÉLYES CSEMEGE Az esős idő kedvez a gombák felbukkanásának
Házalótól nem szabad gombát vásárolni, és óvakodni kell a bizonytalan eredetű gombából készült ételektől!
Gyanús lehet a csípős, erős íz

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a korábbi mérgezéseket elsődlegesen be nem vizsgált gomba fogyasztása okozta. Számos mérgező gomba erős, csípős vagy keserű ízű, így jelzi a veszélyt. A leszedett növényeket minden esetben meg kell mutatni gombaszakértőnek! A gombavizsgálók az önkormányzatok által működtetett piacokon kereshetők!
Az elkövetkező napok csapadékos időjárása kedvez a gombák felbukkanásának. Gyűjtéskor azonban nem árt az óvatosság.
Nagy Lászlónak, Istenmezeje jegyzőjének gyermekkora óta kedvenc hobbija az erdőjárás és az ezzel együtt járó gombagyűjtés. Jól ismeri a legjobb gombászó helyeket, s amint kellőképpen felázik a talaj, elindul, hogy begyűjtse a természet zamatos kincseit.
- Idén viszonylag keveset szedtem - tudjuk meg tőle. - Májusban már találtam néhány vargányát, és az úgynevezett szilvafa-alja gombából is vittem haza. Igazán nagy zsákmányra augusztus, környékén bukkanhatunk, persze csak akkor, ha az időjárás és a klíma kedvez a növény megjelenésének. Egy pár napos csendes, áztató eső mindig jól jön. A mi térségünkben a légkedveltebb és elég gyakori fajta a vargánya, de találunk rókagombát, illetve kék- és zöldhátú galambgombát is. Időnként felbukkan a császárgomba is, amiből fenséges levest lehet főzni. Az őzlábgombát elővigyázatosságból  kevesebben szedik fel, mivel egyes példányai gallérosak, így sokan úgy vélik: mérgező lehet. A környéken többen is foglalkoznak gombafelvásárlással. Ezeken a helyeken megbízható módon kiszűrik a mérgező példányokat. A gombagyűjtést mindenkinek előszeretettel ajánlhatom. Nagyon kellemes és hasznos kikapcsolódás, ami nem kerül pénzbe, viszont mindenkinek élményt nyújt. Természetesen az óvatosság alapkövetelmény!
Barta Katalin

Az erdőben szedett gombát mindig meg kell mutatni gombaszakértőnek - figyelmeztet mindenkit az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ANTSZ). A legfontosabb szabályokat feltétlenül be kell tartani, így például házalótól nem szabad gombát vásárolni, és óvakodni kell a bizonytalan eredetű gombából készült ételektől is.
Az erdei-mezei gombákból - ha azok valóban ehetőek - csak a fiatal, egészséges példányokat szabad elfogyasztani, mégpedig azonnal, a szedés napján. Mivel nehezen emészthető étel, kisgyerekeknek 4-5 éves korig és idős embereknek főételként egyáltalán ne adjunk gombát - szól az ÁNTSZ ajánlása.
A kereskedelemben egész évben árusítanak gombát, elsősorban termesztett csiperkét és laskát, amelyektől mérgezést nem lehet elszenvedni. Ugyanakkor fenntartással kell kezelni az árengedménnyel árusított, kiszáradt, elöregedett gombákat, mert azok bizony emésztési, ritkább esetben pedig allergiás tüneteket okozhatnak.
Az ÁNTSZ Heves Megyei Intézetének szakemberétől megtudtuk, hogy idén a régióban szerencsére még egyetlen gombamérgezéses eset sem történt. Az előző években azonban többen is megbetegedtek, igaz, halálos gombamérgezés évek óta nem fordult elő. A megbetegedéseket általában különböző gombafajok okozzák: a változékony tinóru, a büdös galambgomba, a nagy döggomba, a farkastinóru, illetve a világító tölcsérgomba. A gombamérgezések legveszélyesebb okozója viszont változatlanul a gyilkos galóca. A tünetek 8-10 óra után jelentkeznek, de a méreganyagok addigra már felszívódtak a szervezetbe, és megtámadták a májat, a vesét. Egyéb mérgező gombák fogyasztása tilos, akár fél órán belül jelentkezhetnek a tünetek - mégpedig remegés, erős izzadás, hányás.
Minden gombamérgezés-gyanús esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, és ha van rá lehetőség, mintát kell vinni a gombából vagy az abból készült ételből. Magyarországon mintegy 3500 gombafaj található, de gyűjteni csupán 20-30 fajt érdemes. A csapadékos időjárás hatására egyébként a napokban ismét megjelenhetnek az ehető gombák, ezek között említhető a mezei szegfűgomba, a nyári vargánya, a sárga rókagomba és a sokféle galambgomba.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.