A sárguló csiperke vagy más néven karbolszagú csiperke fehér húsa vágásra, nyomásra - különösen a tönk tövében - élénk krómsárgára változik. Szaga kellemetlen, tintára vagy karbolra emlékeztető, amely a friss gombán nem mindig érezhető, ám főzve felerősödik és undort kelt. Nem ehető, enyhén mérgező gomba, gyomor- és bélpanaszokat okoz. Júliustól októberig erdőszélen, tisztáson, füves, bokros helyeken, árokparton csoportosan vagy seregesen terem. Korhadéklakó faj. Kalapja fehér vagy világos füstszínű, barnás árnyalatú.
A vásárcsarnok emeletén a gombaárusok számára kijelölt asztalok múlt hét elején még üresen árválkodtak, mára azonban a teljes szint megtelt élettel. Tegnap délelőtt közel harminc vasi, somogyi, zalai árus kínálta frissen szedett portékáját, s vásárlókban sem volt hiány. A dömping persze elsősorban számukra kedvező, hiszen a pár napja még 3000 forintért kínált vargányához jelenleg már 1500 forint körül hozzá lehet jutni.
- Árusaink zömében vargányát hoztak, de van sárga rókagomba és mezei szegfűgomba vagy más néven csirkegomba is, s ahogy elnéztem csiperke is akad jócskán az asztalokon - sorolja Szanyi István, a vásárcsarnok gombaszakértője. - A mérges gombák közül jelenleg nagyobb mennyiségben a hányást, undort okozó sárguló csiperke terem, ezzel mindenképpen vigyázzunk - mutat irodájában a mérgező kalapossal félig telt kukára, majd hozzáteszi: - Ezeket valaki a hétvégi házánál találta, és szerencsére, mivel bizonytalan volt, behozta ellenőrzésre, s mi el is koboztuk tőle.
Nyári Benjámin Zoltán édesanyjával, Rácz Szilviával csaknem tizenöt kiló kalapost hozott eladásra, s mint ottlétünkkor tapasztaltuk, igazán nagy keletje volt a vargányának s a nyúlgombának is.
- Rengetegen keresnek galambicát, ám a párom abból csak annyit talált, amit tegnap a család számára kirántottam - meséli mosolyogva a Telekesről érkezett Rácz Szilvia.
Bakó Balázsné és férje épp a felhozatalt szemlélte, mikor megszólítottuk őket. Hamar kiderült, igazi szakértőkkel állunk szemben, akik elmondták: szezonális termék lévén az őzlábgombát bepanírozva kell lefagyasztani, s így hónapok múlva is frissként élvezhetjük a finom eledelt. Varga Lívia