Nem jó, ha sárgul (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. július 30. - Zalaegerszeg - A múlt heti csapadékos, párás idő után beköszöntött meleg hamar megtette hatását, az erdők-mezők zegzugos rejtekein ugyanis hét végére megjelentek az aprócska kalaposok. A hirtelen jött gombaszezonnak a kereskedők nem örülnek felhőtlenül. A mérgezőek közül jelenleg legnagyobb mennyiségben a sárguló csiperke terem

A sárguló csiperke vagy más néven karbolszagú csiperke fehér húsa vágásra, nyomásra - különösen a tönk tövében - élénk krómsárgára változik. Szaga kellemetlen, tintára vagy karbolra emlékeztető, amely a friss gombán nem mindig érezhető, ám főzve felerősödik és undort kelt. Nem ehető, enyhén mérgező gomba, gyomor- és bélpanaszokat okoz. Júliustól októberig erdőszélen, tisztáson, füves, bokros helyeken, árokparton csoportosan vagy seregesen terem. Korhadéklakó faj. Kalapja fehér vagy világos füstszínű, barnás árnyalatú.

A vásárcsarnok emeletén a gombaárusok számára kijelölt asztalok múlt hét elején még üresen árválkodtak, mára azonban a teljes szint megtelt élettel. Tegnap délelőtt közel harminc vasi, somogyi, zalai árus kínálta frissen szedett portékáját, s vásárlókban sem volt hiány. A dömping persze elsősorban számukra kedvező, hiszen a pár napja még 3000 forintért kínált vargányához jelenleg már 1500 forint körül hozzá lehet jutni.

- Árusaink zömében vargányát hoztak, de van sárga rókagomba és mezei szegfűgomba vagy más néven csirkegomba is, s ahogy elnéztem csiperke is akad jócskán az asztalokon - sorolja Szanyi István, a vásárcsarnok gombaszakértője. - A mérges gombák közül jelenleg nagyobb mennyiségben a hányást, undort okozó sárguló csiperke terem, ezzel mindenképpen vigyázzunk - mutat irodájában a mérgező kalapossal félig telt kukára, majd hozzáteszi: - Ezeket valaki a hétvégi házánál találta, és szerencsére, mivel bizonytalan volt, behozta ellenőrzésre, s mi el is koboztuk tőle.

Nyári Benjámin Zoltán édesanyjával, Rácz Szilviával csaknem tizenöt kiló kalapost hozott eladásra, s mint ottlétünkkor tapasztaltuk, igazán nagy keletje volt a vargányának s a nyúlgombának is.

- Rengetegen keresnek galambicát, ám a párom abból csak annyit talált, amit tegnap a család számára kirántottam - meséli mosolyogva a Telekesről érkezett Rácz Szilvia.

Bakó Balázsné és férje épp a felhozatalt szemlélte, mikor megszólítottuk őket. Hamar kiderült, igazi szakértőkkel állunk szemben, akik elmondták: szezonális termék lévén az őzlábgombát bepanírozva kell lefagyasztani, s így hónapok múlva is frissként élvezhetjük a finom eledelt.  Varga Lívia



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.