Fekete szedres gyógyerő (Impulzus/Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. július 24. - A nyári időszakban talán még inkább vágyunk arra, hogy szervezetünket a természet kínálta friss zöldségekkel és gyümölcsökkel feltöltsük. Az idénygyümölcsök népes táborába tartozik a szeder (seregélyszeder, kék bogyó) is. Ez az igen értékes gyümölcs a rózsafélék családjába tartozik, és térségünkben is rendkívül elterjedt. Árokpartok, erőszélek, legelők, ligetek gyakori cserjéje. Nyers fogyasztásán kívül a háziasszonyok dzsemet, lekvárt, szószokat-, míg a férfiak bort és pálinkát készítenek belőle. Némi erőfeszítéssel házilag is rendkívül ízletes, fekete szederes gyógybort preparálhatunk.

Köztudott, hogy a fekete szederből készül az egyik legkellemesebb zamatú bor. 1,25 kg gyümölcsből hozzávetőleg egy liter bor állítható elő. Elsőként mossuk meg alaposan a szedret, majd zúzzuk össze, adjuk hozzá a cukort, öntsük üvegekbe és tegyük napos helyre. Időnként kavarjuk meg. Az erjedést követően – mennyiség függvényében – 30-60 nap elteltével szűrjük le, öntsük üvegekbe és zárjuk le. Mielőtt a borkészítés procedúrájába fognánk, nem árt tudni, hogy a szeder savszegény gyümölcs.

Abban az esetben, ha több cukrot adunk hozzá a savszint csökken, ami a bor minőségének romlásához vezet. Ha szükséges, a hiányzó savat citromsav vagy borkősav hozzáadásával pótolhatjuk, 10 literhez egy mokkáskanálnyit. Ami pedig a cukor mennyiségét illeti, literenként 20 dkg-ot. A bor az első évben még kevésbé erőteljes zamatú, a harmadik évben éri el ízvilágának csúcspontját. Nemcsak zamata, de színe is karakteres, ami az egyik legközkedveltebb gyógyborrá és élvezeti itallá teszi.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.