Levest, főzeléket, de akár még sültet is készíthetünk a bakszakáll hajtásaiból illetve gyökeréből, ha erre támad gusztusunk. Népies nevei, a kakukksaláta, a tejes fű, a zabgyökér is arra utalnak, hogy már régen is fogyasztották. Fehéres gyökértermése, a hozzáértők szerint, különösen finom csemege, zöldségként úgy hasznosíthatjuk, mint a feketegyökeret.
A bakszakáll a kaszálók, rétek, útszélek gyakori virága. Erős karógyökerű, 30-70 centiméter magasra növő, fölálló szárú vadvirág. Kétéves vagy évelő növény, a szára tejnedvet ereszt, mutatós, nagy sárga fészekvirágai magánosan állnak. A fészkek kora délután összecsukódnak.
Termése gömb alakú bóbitás kaszat, hasonlít a gyermekláncfű bóbitájához, de annál nagyobb. Egész Európában elterjedt, a hegyekben kétezer méteres magasságig megtalálható. Valló László