Veszélyben a gyógytermékek hazai kultúrája (Magyar Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. június 10. - Az Európai Unió csak 2011-ig engedi meg a hazánkban 1987 óta létező, többnyire gyógynövényeket tartalmazó gyógyhatású készítmények forgalmazását, így eltűnhet a polcokról például a feketenadálytő-krém, a lándzsásűtifü-szirup és számos gyógytea. Bár a szabályozás helyes célt szolgál, több száz hazai gyógynövénykészítmény kárára válhat.

Egyre többen fordulnak a „hagyományos orvosláshoz", a homeopátiás gyógyszerekhez   vagy egyszerűen gyógynövényekhez, ha valamilyen egészségi problémájuk van. Magyarország szerencsés földrajzi elhelyezkedése miatt hazánkban számos olyan gyógynövény termeszthető - és nő vadon a természetben -, amelyeket évszázadok óta használunk eredményesen különböző betegségekre. Egyre nagyobb választékban kaphatók a boltokban az ezekből készült termékek is. A kereslet nő, de egy uniós előírás gátat vethet a gyógynövény-készítmények forgalmazásának. Európa harmonizálni akarja a tagországok szabályzatait, ezért - leegyszerűsítve - vagy a gyógyszer, vagy pedig az étrend-kiegészítő élelmiszer kategóriába kellene átsorolnunk a nálunk gyógynövényes gyógyhatású készítmény, azaz gyógytermék kategóriába tartozó szereket.
A szakemberek és a magyar gyártók szerint ha ezeket a szereket törzskönyvezett gyógyszerekként kell mostantól forgalmazni, az teljesen más - jóval bonyolultabb és költségesebb - engedélyeztetést igényel. Ezeket a költségeket a gyártók, forgalmazók többsége nem tudja vállalni, inkább megszünteti a szer gyártását, vagy más, kevésbé ellenőrzött minőségű termékként forgalmazza, ami a fogyasztóknak előnytelen, kockázatok forrása lehet.
Tóth Zoltán, a Gyógyhatású Termékek Előállítóinak és Forgalmazóinak Egyesülete elnöke lapunknak elmondta, a 2OO4-es uniós irányelvben - amelyet 2011-ig kellene teljesíteni - fontos buktató még a fogyasztók tájékoztatása is. Ha kozmetikum, vagy egyszerűen élelmiszer kategóriába sorolnak szereket, azok csomagolására ezek után nem lehet ráírni, hogy pontosan mire is valók. Ha például egy teakeverék élelmiszer minősítést kap, arra nem lehet ráírni, hogy vízhajtó, vagy éppen emésztést segítő tea. „Ez a fogyasztóknak sem jó. Ha egy terméket gyógyszerré minősítenek, akkor drágább lesz, csak gyógyszertárban árusítható. Ezért csökkenhet a kereslet, annál is inkább, mert egyes készítmények így vény kötelessé válhatnak" - mondta Tóth Zoltán.
Az egészségügyi kormányzatnak már többször is jelezték az érdekképviseletek, hogy tegyenek lépéseket a nálunk régóta honos és eredményesen működő köztes, „gyógytermék" kategória megőrzésére, de nem következett be érdemi változás az ügyben. Az sem mellékes, hogy hazánkban több ezer ember jövedelme függ ezeknek a gyógytermékeknek a gyártásától. ZALKA SZILVIA



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.