A gyógyító csalán (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009-07-14 - Az ungvári Csalenki család asztaláról sosem hiányozhatnak a csalánból készült ételek. Harminckét fajta finomságot tudnak belőle készíteni. A csalánterápia mentette meg a rokkantságtól a családfőt, így valamennyi belőle készült ételt szívesen fogyasztja. A csalán-fánk olcsó és mégis ízletes, állítólag még az ország elnöke is szereti.

– A legfinomabb a fiatal csalán, ebből első és második fogást is készítünk, a fánkot szintén ebből sütjük, szárítva pedig eltesszük télire – magyarázza a családfő, Sztepan, miközben a kertben növő bokrok felső levélkéit "szüreteli". – Ráadásul C-, K-, B12-vitamint tartalmaznak és karotint. Vérfrissítő hatású, növeli a vörös vértestek számát, salaktalanítja a szervezetet, csonterősítő.
Az orvosok is elismerik, hogy a csalánból készült ételek kiválóan alkalmasak bél- és gyomorproblémák kezelésére, és gyulladáscsökkentők is. A nyugdíjas férfi a gyomorfekélyét és a fájós lábát is ezzel gyógyította.
– Húsz évvel ezelőtt próbáltam ki először ezt a módszert – idézi fel a házigazda. – Ízületi gyulladás gyötört, semmi sem használt, előfordult, hogy lépni sem tudtam. Az orvosok már le akartak százalékolni és műtétet javasoltak. A lányom akkor vásárolta meg Natalia Zubickaja recepteskönyvét. Másnap reggel már csalánból és zöldségekből készítette nekem salátát. Eleinte sütött a kezem és a lábam, de egy hét múlva a betegségnek nyoma sem volt. Azóta egy nap sem múlik el, hogy ne fogyasszunk valamilyen formában csalánt. Fél évvel ezelőtt pedig a gyomorfekélyem is elmúlt. A feleségem minden tavasszal egy újabb ételvariációt próbál ki. Az idén csalánlevélbe töltött káposztát.
A növény azoknak is hasznos, akik hosszú ideig szedtek antibiotikumot. A Csalenki család az influenza ellen csalánból készült borscslevessel védekezik.
– Nekem a sóskaleves is sokkal finomabb csalánnal – mondja Jevgenyija, a feleség, aki éppen a készülő rizses csirkehúst ízesíti csalánnal. – Szóval a fiatal levelekből különösen finom étel készíthető. 2–3 percre forró vízbe kell áztatni, így megpuhulnak és nem csípnek. A többi már csak fantázia és kulináris jártasság kérdése. Aprítva különféle salátákhoz használható. Nekem a csalán, a paréj és a gyermekláncfű leveleiből készült saláta a kedvencem, melyet egy kis citromlével és mentával bolondítok meg. Pikáns ízt kap a csalán, ha hagymával olajon megpirítom. A tojással keverve pedig a fánkok töltelékeként használom. Ha a leveleket hagymával negyedpohárnyi tejjel, egy kanál liszttel eldolgozzuk, kiadós levest kapunk. Szerecsendióval, petrezselyemmel, kaporral, fokhagymával vagy currival pedig kitűnő alaplé szószokhoz és húsokhoz.
Csorbókával vegyítve az anyagcsere normalizálására alkalmas, vértisztító hatású, a szervezet salaktalanítására is kitűnő lé készíthető belőle. Az 1:3 arányban vízzel feloldott keverékből naponta 3–4 evőkanállal kell elfogyasztani.
– Én egyszerűsítettem ezt a módszert. A keverékből salátát készítek, amit citromlével ízesítek – magyarázza a nyugdíjas. Ebből egy hónapon át reggelente éhgyomorra 10 kanállal kell megenni. Ezt bárki fogyaszthatja. Engem szinte megfiatalít. Az ízületeim rugalmasabbak lettek és a vérnyomásommal is minden rendben.
Az asszony csalánleveleket rak a tányérra, a férj kávéskanálnyi tölteléket tesz rájuk.
– Óvatosan kell betekerni – magyarázza a feleség –, mert a fiatal levelek nagyon vékonyak, hamar meg is főnek.
Natalia fazékba rakja a kis tekercseket, forró levest önt rá, meglocsolja paradicsomlével, és öt percig főzi, majd tejfellel kínálja az ételkülönlegességet. Sz. E.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.