A fenntarthatóságról a mecseki erdei iskolában (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
A Mecseki Erdészeti Zrt. Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza a 141. Vándorgyűlés programjainak folytatásaként, 2010. május 27-29. között „Erdőpedagógiai Szakmai Műhelyt” tartott Hetvehelyen a Sás-völgyben.
A programot Szőnyi János vezérigazgató-helyettes nyitotta meg.

A továbbképzés középpontjában a fenntarthatóság állt, annak több oldalról történő elméleti és gyakorlati bemutatása. Az előadásokon a „Fenntarthatóságra nevelés pedagógiája az erdei iskolában” - mit tartsunk fent és hogyan?-  „Az erdő, mint a fenntarthatóság záloga”, „A megújuló energiaforrások”, „Az erdészeti erdei iskolák szerepe Magyarországon”, „A 15 éves Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola programjának bemutatása és tanulásszervezési módszerek”, témákból kaptak ismereteket a résztvevők.
Nem véletlenül választották továbbképzésük helyszínéül a Sás-völgyben az Erdő Házát - a 15 éve működő erdészeti erdei iskola új szálláshelyét, melyet május 18-án avattak fel - mivel a környezetvédelem és a fenntarthatóság az oktatóközpont minden tevékenységében jelen van. A házat napelem, és aggregátor működteti, a vizet ásott kútból nyerik. Ezért az itt tartózkodók ennek ismeretében használják a házat oly módon, hogy minél kevesebb felesleges energia használódjon el.
Erdészeti erdei iskolájuk környezeti nevelési programját a NAT és a kerettantervek ismeretében állították össze a terepi adottságokhoz igazítva, kooperatív tanulási módszerekre és egyéni, valamint szociális kompetenciafejlesztésre építve.
A továbbképzésen erdei iskolájuk tanulásszervezési módszereinek elméletét és gyakorlati megvalósításába is betekintést nyertek az érdeklődők.
Image
A programon elsősorban pedagógusok, környezeti neveléssel foglalkozók, valamint erdei iskolai oktatók vettek részt. A rendezvény zárásakor a képzés tanúsítványait Káldy József vezérigazgató adta át ünnepélyes keretek között.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.