Támogatási lehetőség az erdészeti erdei iskoláknak (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageTizenkét évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az erdészeti erdei iskolák a működésükhöz támogatást kapjanak – mondta Ormos Balázs, az OEE Erdészeti Erdei Iskolai szakosztály elnöke csütörtökön, a szakosztály ülésén.

A szakosztály megalakulása óta először nyílik lehetőség az erdészeti erdei iskolák számára, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetési forrásából támogatásra pályázhassanak.
Az adók 1 százalékos felajánlásából idén utoljára rendelkezésre álló de minimis forrásból háromféle összegű pályázati lehetőséget teremtettek meg a szaktárca vezetői az erdészeti erdei iskolák számára is.
A pályázat feltételei többek között, hogy az aspiráns erdőgazdálkodó legyen, rendelkezzen legalább 200 hektár erdőterülettel és legyen erdei iskolai programja.
Ormos Balázs elmondta, hogy ezt a támogatási lehetőséget az erdészeti erdei iskolák munkájának kormányzati elismeréseként értékelik.
Az erdészeti erdei iskolák abban különböznek a hagyományos erdei iskoláktól, hogy nem csupán környezeti nevelés szerepel a programjukban, hanem erdőpedagógiai elvek és gyakorlat alapján, erdészek közreműködésével erdészprogramok is alkotják a foglalkozások tematikáját.
ImageAz erdészeti erdei iskolák hálózata az OEE szakosztályán keresztül az EU tagországok erdőpedagógiai szakembereivel is ápolja a kapcsolatot. Ennek egyik kiemelkedő eseménye volt az egy évvel ezelőtt Sopronban megrendezett Nemzetközi Erdőpedagógiai Konferencia.
A szakosztály elnöke elmondta, hogy a jövő évtől várhatóan európai uniós rendelet szabályozza a támogatás rendszerét, így 2009-ben is lehetőség nyílik pályázatra.

Szabó Lajos, a szakosztály titkára hozzáfűzte, hogy a pályázati lehetőség természetesen nem korlátlan, de jelentős összeg áll rendelkezésre. A szakosztály célja, hogy lehetőség szerint valamennyi pályázó erdészeti erdei iskola kapjon támogatást.

A jelenlévő mintegy 18 gazdálkodó képviselője jelezte, hogy egy vagy több erdei iskolával kíván pályázni 5 illetve 3 millió forintos támogatásra.

A szakosztály tájékoztatót hallgatott meg az október 20-24-e között rendezendő Európai Erdők Hete hazai tervezett eseményeiről, és az erdészeti erdei iskolák részvételi lehetőségeiről.

A szakosztályelnök javaslatára jövő évben külföldi tanulmányút megvalósítását határozták el egy később kiválasztandó szomszédos országba.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.