Jelenjavító, jövőőrző zöldprogramok kisvasúton, táborban (Infovilág)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010-03-21 - Erdei óvodák, iskolák szakértőinek, szakembereinek, érintettjeinek hirdetett szakmai továbbképzést az erdei óvodák, iskolák szakértőinek, szakembereinek, érintettjeinek a tavasz beköszöntével. A konferenciát Kismaros és Verőce között, a sok egyéb program mellett erdei iskoláknak is otthont adó, festői szépségű Csattogó-völgyben tartották meg. Bazsáné dr. Szabó Marianne a Környezetvédelmi Minisztérium sokszínű programjaira hívta fel a – főként óvodákból, oktatási intézményekből érkezett – közönség figyelmét. Ismertette a környezeti tudásláncot, amihez már hét egyetem, és ökoiskolák, zöld óvodák, erdei iskolák és óvodák, ökoklubok százai tartoznak. A minisztérium honlapján a tudáslánccal kapcsolatos információkon kívül három korosztálynak kidolgozott, ingyenesen letölthető oktatócsomagok is találhatók.
Az előadó a sikeres programok közül olyanokat emelt ki, mint a Szólj rá apádra! kampány, a Kaán Károly tanulmányi verseny, a nemzeti parkokban szervezett kirándulások óvodásoknak. A térség szolgáltatói közül a börzsönyi kisvasutak és a Gorka-múzeum képviseltette magát. Megismerhettük a Királyréti és – az Európában egyedülálló – Nagybörzsönyi Erdei Vasút történetét, színes programkínálatát. Nagybörzsönyben kérheti a turista a kisvasút idegenvezetési szolgáltatását, börzsönyi lepényt kóstolhat tavasszal a «hideg pincék, forró kemencék» fesztiválon. Kismaroson a kisebbek májusban Grimm-mesevonatra ülhetnek, a nagyobbak októberben szellemkisvasútra, decemberben a Mikulás is kisvasútra száll.
Tavasztól őszig iskolás csoportok egynapos komplex programként gördülő tanösvényen „járhat” iskolapadokkal berendezett speciális kocsikban. Bármilyen korosztály számára remek csapatépítő élmény lehet a hajtányozás Királyréten.
Dunai Adrienne a verőcei Gorka múzeumtól a keramikuscsalád három nemzedékének munkáit bemutató kiállításról, és a kapcsolódó gyerekprogramokról beszélt. A múzeum következő időszakos kiállítására  is felhívta a figyelmet, ahol május végétől Józsa Judit korondi művész magyar mesevilágot idéző figurái láthatók.
Mécs Csaba, a KOKOSZ (Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége) vezető tisztségviselője előadásában a szövetség által kiírt pályázatokról, az erdei iskolázásról, óvodázásról, a pénzügyi lehetőségekről beszélt. Örvendetes tényként említette: már száznál is több minősített erdei iskolát jegyeznek.
Simonyi István, az Oktatási és Kulturális Minisztérium közoktatási szakreferense az életmódnak és a környezetnek az egészségre való hatását hangsúlyozta. Elmondta: a mostaninál egészségesebb életre ösztönző szemléletre van szükség; kialakítására mind az óvodában, mind az iskolában az ismeretek élményszerű átadása a legjobb módszer. A pályázati lehetőségek közül a – Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján megismerhető – svájci–magyar együttműködési programra hívta fel a figyelmet: ennek jóvoltából ötmillió svájci frank támogatás nyújtható a környezeti kezdeményezéseknek.
Kemenes Rita, a négy évszak – vadászati és természetvédő program háziasszonyának képes bemutatóján ízelítőt kaptunk a gyerekeknek nyújtott sokrétű élményből, amit a szokolyai vállalkozás másfél évtizeddel ezelőtt elsőként alakított ki a térségben. Az iskoláscsoportok kirándulások, táborok alkalmával megismerkedhetnek a Börzsöny nevezetességeivel, a Duna és árterének élővilágával, tanulhatnak a vadászatról, vad-, és erdőgazdálkodásról, belekóstolhatnak az íjászatba, sziklamászásba, „testközelből” ismerkedhetnek nemcsak gyógynövényekkel, madarakkal, hanem rágcsálókkal, denevérekkel is. A kézműves-foglalkozásokkal és -vetélkedőkkel kiegészülő programok főleg szájhagyomány útján vonzzák az új vendégeket.
Kiss Sándor, a Műszaki Tankönyvkiadó szakreferense rendkívül látványos bemutatóján az interaktív tábla használatát próbálhatta ki a közönség is. „A bolygó, amelyen élünk” interaktív tananyag nem csupán jobban motiválja a gyerekeket a hagyományos módszereknél, hiszen szórakoztató, és azonnali visszajelzést ad a különböző nehézségű feladatok teljesítéséről, hanem valóban természetkímélő is, hiszen például tökéletesen elvégezhető egy béka boncolása a táblán, béka nélkül. Következőként Nagy Nóra Réka, a Stabilo képviselője a cég zöldprogramjáról számolt be. A program ötletével Németországban nyert a magyar marketingcsapat a cég versenyén, és a lebonyolítás sikeres volt. Száznál több óvodában és mintegy nyolcvan iskolában valósultak meg az ingyenes foglalkozások, ahol zöldgondolkodásra nevelő fejlesztő játékok, és a balkezeseknek kifejlesztett terméksor is a csemeték kezébe kerülhetett.
Kolozs Henriett („Dunakanyar-kilátó” Környezeti Nevelési Közhasznú Egyesület) előadásában összefoglalta a környezeti nevelés nemzetközi és hazai történetét, majd példákat sorolt a világméretű problémák sokaságából. A fiatal kertészmérnök szerint a globális gondolkodás mellett, sőt nagyrészt helyette a helyi cselekvésekre kellene helyezni a hangsúlyt, meg kell ismernünk hazánk, különösen a lakóhelyünk természeti értékeit. A fényképes ismertető is életszerű közelségbe hozhatja az elvont fogalmakat, bár a helyszíni bemutatás nagyobb erejű. Például: a válogatva gyűjtött hulladékot feldolgozó üzem meglátogatása megerősíti azt a hitet, hogy a helyes cselekvésnek van értelme. A gyerekek kellő felkészítés után nemcsak a környezetvédelmi jeles napokhoz kapcsolódó természetismereti programokat, hanem a „dolgozós programokat” is „jó bulinak tartják.” A szakember kiemelte: a nevelés mindig kétirányú folyamat, sokat tanulhatunk, sőt kell is tanulnunk mindenkori tanítványainktól: érdeklődést, lelkesedést, őszinteséget, gyermeki szemléletet.
Skripek Mária szülésznő, az Életfa Országos Egészségmegőrző Program vezető tanácsadója a prevenciós program ismertetésével zárta a szakmai napot. A cél a mostaninál tudatosabb, egészségesebb táplálkozásra nevelés, az indokolatlan gyógyszer-fogyasztás visszaszorítása, a mozgás megszerettetése. Heti fogadóórákat tartanak az életfások óvodáknak, iskoláknak; máris országszerte működnek Életfa-klubok. Rendezvényeik közül figyelmünkbe ajánlotta az előadó a most lezajlott Életfa művészeti fesztivált, a szerveződő nyári reneszánsz tábort. Varga Ágnes

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.