Ábel gőzmozdony a zalai rengetegben (Zalai Hírlap Online)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. 10. 26. - Csömödér - Lenyűgöző természeti környezetben, az ezer színbe öltözött zalai erdőségek között kanyarogva szállította utasait pénteken és szombaton a csömödéri erdei kisvasút. Lenti térségének egyik legvonzóbb turistalátványosságát a két nap alatt számos érdeklődő próbálta ki.

A csömödéri erdei kisvasút hazánk leghosszabb menetrend szerinti járata, mely az idegenforgalmi szezonban Lenti és Kistolmács között 32 kilométeres távon közlekedik. A nyári időszakot követően a kisvasút üzemeltetői különböző akciókkal és érdekességekkel próbálták fenntartani az érdeklődést a járatok iránt, így az elmúlt hetekben közlekedett az Erdélyből Csömödérbe hozott Ábel nevű gőzmozdony vontatta szerelvény, volt olyan hétvége, amikor a teherszállítás kulisszatitkaival ismerkedhettek az érdeklődők, de akadt olyan alkalom is, amikor szalonkocsikból álló nosztalgiaszerelvény indult útjára.
Pénteken és szombaton - tekintettel a négy naposra nyúlt hosszú hétvégére - újra elindult az erdei kisvasút, ám ezúttal csak Csömödér és Lenti között közlekedett három-három Diesel-mozdonyvontatású járattal. A valamivel több, mint egy órás menetút számos érdekességet kínált, hiszen a vonat csodálatos természeti környezetben, az ősz által ezer színbe öltöztetett zalai erdőkben, a zalai dombok és völgyek között kanyargott.
Érintette az a régi Esterházy-hitbizományi erdőt, ahonnan közel száz évvel ezelőtt még lovakkal próbálták kivontatni a ledöntött fatörzseket, ám a zalai agyag miatt az nehezen ment, ezért döntöttek úgy, hogy keskeny nyomtávú vasútvonalat fektetnek le a könnyebb megközelíthetőség érdekében, de a vonat elhaladt a Hernyék és Csömödér közötti vaddisznós kert mellett is, ahol nemcsak a névadó vadakat, de szerencsés esetben őzeket és szarvasokat is szemügyre vehetnek a kirándulók. Gyuricza Ferenc


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.