Több látogató, magasabb színvonal: fejlesztik a LÁEV-et (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Image

A „Lillafüredi Állami Erdei Vasút ökoturisztikai fejlesztése” című projekt a LÁEV 90 éves történetének mérföldköve.

A Miskolcot Garadnával összekötő vasútvonal egykor a faanyagszállítást szolgálta, ma országosan ismert, többszörösen díjazott turisztikai, kultúr- és ipartörténeti érték.
A látogatottság növelését, az utaztatás színvonalának jelentős javítását kívánja elérni ÉMOP pályázat megvalósulása révén az Északerdő Zrt – tájékoztatta a ForestPress-t Rencsiné Ágh Márta sajtóreferens.

Image
A Lillalfüred megálló bővítése

A pályázati támogatás 206 millió forint, a beruházás összköltsége 230 millió forint.
A fejlesztés egyik része építési beruházás. Kialakításra kerül egy akadálymentes ökoturisztikai központ Lillafüreden a jelenlegi állomásépület felújításával, az eredeti arculatot megőrizve. A projekt részeként új állomásépület létesül Garadnán, a végállomáson. A bontási munkálatok már megkezdődtek.

Image
A Garadna megálló látványterve

A fejlesztés másik része eszközfejlesztés. Megvalósul az 1960-as évek elején gyártott, napjainkra korszerűtlenné vált dízel mozdony átépítése. A térségben az egyik legfontosabb feladat a környezet, így a rendkívül sérülékeny karsztrendszer védelme. A mozdony hybrid átépítésével, a fékezési energia visszatáplálásával a hatásfok növelése megoldható úgy, hogy egyidejűleg jelentősen csökkenthető lesz a környezetterhelés.
A projekt megvalósulásának záró időpontja október 31.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.