DR. MÁTYÁS VILMOS (1911-1986)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
Dr. Mátyás Vilmos erdőmérnök 1911-ben született Aradon.
A magyar erdészeti nemesítési kutatás kiemelkedő egyénisége, aki építész, történész, geográfus, szak- és szépíró, amatőr költő, fáradhatatlan turista, barlangász is volt. Aradon született székely ember. Diplomáját 1937-ben nyerte el Sopronban, és rövid kárpátaljai szolgálat után a Görgényi havasokban lett erdőgondnok. Nagyon sok erdőmérnök hallgató sajátította el mellette az erdőhöz való hűséget, szeretetet, fegyelmet és tanulta meg az erdészeti építészet, turizmus, a szépítő erdőművelés alapelveit.
A második világháború után több dunántúli erdőgondnokságon dolgozott, majd megszervezte az ERTI soproni Kutató Állomását. Itt főleg a magvizsgálat, maggazdálkodás témakörének fejlesztőjeként hívta fel magára a figyelmet. Időközben Ráckevén megszervezte az Országos Magvizsgálati Laboratóriumot és magtárolót. Visszakerülve Sopronba, legfőbb munkaköre a magtermelő állományok kialakítása, felvétele és irányítása maradt. Világviszonylatban az elsők között szervezte meg a magtermelő állományok rendszerét lomb- és fenyőállományokra egyaránt, a teljes termesztés, ellenőrzés és szaporítóanyag irányítás, erdészeti génmegőrzés összefüggésében.
Kedvenc kutatási tárgya volt a tölgy. Olyan tölgyrendszertani vizsgálatokat végzett, olyan herbáriumi anyagot állított össze, melyek alapján egész Európában alapvetően hasznosították a tölgyekre vonatkozó nagy életművét. Ki kell emelni, hogy az ökoszisztéma-kutatásokban, a tölgypusztulás vizsgálatában nélkülözhetetlenek az általa feldolgozott és értékelt ökotaxonómiai megállapítások.
Erdei magvak, Erdészeti maggazdálkodási utasítás, Magyarország tölgyei, Soó Rezső hatalmas Synopsisának Tölgy fejezete adják életműve legjavát. Mint geográfust a Biharfüredi kalauz, Csíkszéki tájakon, Arad és a hegyek, de mindenekfölött a négy kiadást, több százezer példányt megért Utazások Erdélyben című könyvei tették messze földön ismertté. Legnagyobb külföldi elismertségét a tölgy és bükk virágzás- és termésbiológiai eredményeivel érte el, még ma is idézik (2009-ben!).
Rendkívül sokszínű, vasszorgalmú, kiváló egyéniség távozott halálával közülünk.
1986-ban hunyt el Sopronban.
Irod.: Dr. Tompa Károly: Mátyás Vilmosra emlékezem (Erdészeti Lapok CXXXIL évfolyam 1. szám, január)



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.