DR. NAGY ENDRE (1913-1994)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Nagy (Schwend) Endre vadászmester, zoológus, trófeagyűjtő 1913. november 12-én született Szőnyben.
Középiskolai tanulmányait Szekszárdon és Keszthelyen végezte, jogi diplomát Pécsett szerzett. Vadászmesteri címet Göttingenben nyert. A két világháború között csendőrtiszt. 1944-ben, mint csendőr századost, a báró Hatvany Alexandrával kötött titkos házassága miatt börtönre ítélik. A Horthy-rendszert követő új hatalom – szakmai tudásának köszönhetően – 1950-1952 között a kormányvadászok főnökévé nevezi ki.
Ausztriába emigrált és ott, majd Németországban vadászként, később a Frankfurt melletti állatkert egyik vezetőjeként dolgozott. Egyik rendezője volt a düsseldorfi nemzetközi vadászati kiállításnak, német múzeumok megbízásából kutató és gyűjtőmunkát folytatott Afrikában.
Három afrikai gyűjtőút után 1958-ban, Tanzániában telepedett le. Az első években európai múzeumok megbízásából dolgozott, majd a Kilimandzsáró melletti Meru vulkán vadászati területén vadaskertet alapított. Tiszteletére 1981-ben tavat és kilátót neveztek el róla. Egyik szervezője az 1971. évi budapesti Vadászati Világkiállításnak, a tanzániai pavilon vezetője.
1984-ben hazatelepült és Balatonedericsen, a visszavásárolt régi családi villában a gyűjteményéből múzeumot, mellette afrikai vadasparkot létesített. Több vadásztársaság, Keszthelyen vadászklub, 1997 májusában a balatonedericsi iskola vette fel nevét. Magas állami kitüntetés mellett 1995-ben megkapta a Hubertus Kereszt arany fokozatát.
A keszthelyi Pannon Agrártudományi Egyetem 1993-ban A mezőgazdasági tudományok tiszteletbeli doktora címet adományozta neki.
1994. július 12-én hunyt el Tapolcán.Hamvait Balatonedericsen és Tanzániában helyezték örök nyugalomra.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.