1998 után, újra Zalában ünnepeltek az erdészek (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
A vándorgyűlés megnyitójának hallgatósága

2011. június 20. - Országos Erdészeti Egyesület 142. vándorgyűlése Zalaegerszegen - 2011. június 17-18. A dimbes-dombos Zala megye székhelye, Zalaegerszeg először látta vendégül az ország valamennyi vidékéről érkező 600 erdészt. A Zalaerdő Zrt. meghívására az Országos Erdészeti Egyesület itt tartotta a 142. vándorgyűlését, mely minden évben a szakma legnagyobb rendezvénye. Ez jó lehetőség arra, hogy a helyi erdőket-erdőgazdálkodást és a táj történetét, kultúráját, konyhaművészetét is bemutassák.
Image
Rosta Gyula vezérigazgató

A rekkenő hőségben a sportcsarnok előtt összegyűlt vendégeket Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Megnyitójában elmondta, hogy az évente megrendezett vándorgyűlésen az idén ünneplik az 1851-ben alapított Ungarischer Forstverein 160. évfordulóját. 1866 decemberében alapszabályát módosították, s tagságának és vezetőségének összetétele átalakult.  A kortársak 1862-őt tartották az új néven Országos Erdészeti Egyesületként működő Erdőszegylet alakulási időpontjának.
Image
A szlovén erdész küldöttek

Megemlítette, hogy a 2011. évet az ENSZ az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította, melynek során országosan is számos rendezvényt tartottak. Az új alkotmányba az erdő, mint nemzeti örökségként védendő terület került be.
Ismertette az erdőgazdaság főbb mutatóit, külön kiemelve, hogy ma már kétharmad a természetes felújítások aránya, és egyharmad a tarvágásoké. Ezelőtt 13 évvel, fordított volt a helyzet. Az erdőgazdaságoknak még sokáig a kitermelt fából kell megélniük, miközben egyre fokozottabb elvárásokat támasztanak velük szemben. Megjegyezte, hogy a tervszerű és a hatóságok által jóváhagyott fakitermeléseket a közvélemény hajlamos összemosni az illegális erdőirtásokkal. A beszéde végén élménydús kirándulást kívánt a vendégeknek.
Image
Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára

Ezután dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntötte a vándorgyűlést. A közelmúltban elhunyt Hajdú Tibor erdőmérnököt idézte, akinek tiszteletére kopjafát avattak az előző napon. Kimagaslónak értékelte a zalai erdőket és sikeresnek ítélte a zalai erdészek munkáját. A továbbiakban a vidékfejlesztésről, új munkahelyek létesítéséről, a Natura 2000-es magánerdők kompenzációs és a hazai valamint uniós támogatási lehetőségekről, majd a klímaváltozásról beszélt. A beszéde végén a már ismert hazai, uniós és nemzetközi kapcsolatok, rendezvények erdészeti vonatkozásait ismertette.
Image
Gyutai Csaba polgármester

Gyutai Csaba a város polgármestere is köszöntötte a vándorgyűlés résztvevőit. Beszédében megemlítette, hogy a város támogatta a zalaegerszegi erdőkről szóló könyv kutatási költségét.
Üdvözölte a vándorgyűlést Schmitt Pál köztársasági elnök is, akinek üzenetét felolvasták.
Image
A Varga Attila a helyi OEE csoport titkára volt a megnyitó narrátora. A fúvós zenekar kellő hangulatot nyújtott zenéjével.
Image
A kissé elhúzódó megnyitó után a vendégek autóbuszra szálltak s elindultak az előre jelzett öt program helyszínére. Nagykapornak, Lenti, Szentgyörgyvölgy, Zalaegerszeg és Zalaszentgyörgy határában a zalai erdészek bemutatták az erdőket, a kisvasutat, a gazdálkodás eredményeit és a helyi látnivalókat.
Image
Vendégfogadó erdészek

Minden helyszínen emlékként elültettek egy-egy tiszafát, mely 2011-ben az év fája címet érdemelte ki. Kép és szöveg: Szakács László


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.