Növények Napja az Állatkertben

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pénteken díjmentes belépés a növény-keresztnevű gyerekeknek
A növényvilág csodáival foglalkozik az Állatkert következő tematikus napja. A most pénteken, június 23-án megrendezésre kerülő „Növények Napján” a Fővárosi Állat- és Növénykert arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a növényvilág milyen fontos szerepet tölt be bolygónk életében.

A Fővárosi Állat- és Növénykert nevében nem véletlenül szerepel a „növénykert” elnevezés is. Az intézmény élő botanikai gyűjteménye mintegy kétezer fajból, fajtából és változatból áll, így a kert növénybemutatóként is figyelmet érdemel. A látogatók közül azonban a legtöbben úgy tekintenek a növényekre, mint afféle zöld háttérre, amely szebbé teszi az állatok életterét. Természetesen ez is igaz, ám a növények élete a valóságban legalább olyan izgalmas, mint az állatoké. Éppen erre, a növényvilág jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet az Állatkert soron következő tematikus napja, amelyre most pénteken, június 23-án kerül sor.
A délelőtt tíztől délután négyig tartó rendezvény során virágokkal, fákkal, gyümölcsökkel kapcsolatos program, játékok, vetélkedők és nyeremények várják a látogatókat. Az Állatkert minden pontján megtalálható állomásokon a növényvilág legizgalmasabb titkaiba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. A Japánkertnél a bonsai-ok világával, a Pálmaház egyik oldalszárnyában a pozsgásokkal, kaktuszokkal, a Nagymajomházban a gyümölcshozó növényekkel, a Sziklakertnél színpompás virágokkal, a „négy platán tér” elnevezésű területen pedig a kert különleges dendrológiai gyűjteményével ismerkedhet meg a közönség az Állatkert, illetve az Egyetemi Bonsai Klub szakértő munkatársainak segítségével.
A „Növények Napjához” rendkívüli belépési kedvezmény is tartozik. Azok a 14 éven aluli gyermekek, akiknek virág-keresztnevük van (pl. Virág, Ibolya, Rózsa, Hanga, Írisz stb.), személyazonosságot igazoló okmány felmutatásával díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe. További kedvezményt jelent, hogy a vetélkedő résztvevőinek a Pálmaházba nem kell külön belépőjegyet váltaniuk.
 
Az Állatkert növénygyűjteménye
A Fővárosi Állat- és Növénykert botanikai gyűjteménye kétezernél is több növényfajból, fajtából és változatból áll. A legtöbb trópusi növény a Pálmaházban látható, a hatalmas üvegcsarnok szomszédságában pedig a „Citruskert” mediterrán növényei hívják fel magukra a növényvilág iránt érdeklődők figyelmét. A szabadföldi növénygyűjtemények közül a Sziklakert számít a legnépszerűbbnek, a Japánkertben pedig a távol-keleti ország kertkultúrájáról alkothat fogalmat a látogató. A Japánkertnél található a Nemzeti Bonsai Gyűjtemény is. A kert dendrológiai gyűjteménye, vagyis a fák sokasága is figyelmet érdemel: a magas kőristől a páfrányfenyőig számos fa alkotja a gyűjteményt, és ilyen melegben az sem elhanyagolható szempont, hogy a sokszor évszázados faóriások hűs árnyékot vetnek az Állatkert sétaútjaira.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.