Flamingófiókák sokasága az Állatkertben

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageMost még pihések és szürkék, de másfél év múlva karcsúak és rózsaszínűek lesznek
Tizenegy fiókával gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert flamingó kolóniája. A most még szürke színű, pihés tollazatú, és karcsú gázlómadárra egyáltalán nem emlékeztető apróságok az elmúlt három hét során keltek ki a tojásból.

Az elmúlt hét során tizenegy flamingófióka kelt ki a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az első fióka még június 18-án, a legifjabb pedig múlt pénteken látta meg a napvilágot. Mostanáig igen nagy szerencse vagy alapos megfigyelés kellett ahhoz, hogy a látogatók a „nagyok” mellett a fiókákat is megláthassák, hiszen a flamingók rendszerint kifutójuk azon részén építik fel fészkeiket, amely a közönségtől legtávolabb esik. A kis fiókákat pedig nem mindig könnyű észrevenni a felnőttek karcsú gázlólábainak erdejében.
Mostanra viszont a fiókák már kisebb kolóniát alkotnak, és egyre távolabbra merészkednek a fészkelő övezettől. Így igen sok időt töltenek például a kifutóhoz tartozó tavacska partján, ahol sokkal jobban meg lehet figyelni őket.
A flamingófiókák egészen másképp néznek ki, mint a kifejlett madarak. Nemcsak aprócska méreteik miatt, hanem azért is, mert ebben a korban egyáltalán nem jellemző rájuk a felnőtteknél megfigyelhető karcsú testalkat. Ráadásul a fiókák még nem rózsaszínűek, hanem szürkés színű, pihés tollazat borítja a testüket.
A 11 flamingófióka kikelésére joggal büszkék a szakemberek. Hiszen idén tavasszal a flamingókat is be kellett oltani madárinfluenza ellen, és a védettség kialakulásáig a madaraknak fedett helyen kellett tartózkodniuk. Emiatt később kerülhettek ki a nyári szálláshelyre, és némileg csúszott a párosodás, a fészeképítés és a tojásrakás időpontja is. Ennek ellenére még az elmúlt években megszokottnál is jobb arányban keltek ki a lerakott tojások.
A most kikelt fiókákkal együtt összesen 74 rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) alkotja az állatkerti flamingó kolóniát. Közülük tíz madár a tavalyi kelésből való fiatal. Õk hamarosan más állatkertekbe kerülnek, és a helyükre tíz új állat érkezik majd vérfrissítésként.


„Kráterfészek” és begytej

A rózsás flamingók nagy kolóniákban szeretnek fészkelni, így állatkerti körülmények között is ott szaporodnak jól, ahol több tucat kifejlett állat él együtt. A tojók egy, vagy nagy ritkán két tojást raknak az iszapból és homokból kialakított, miniatűr vulkánra emlékeztető fészeképítmény „kráterébe”. A fióka 21-31 napos költési idő után kel ki a tojásból. A cseperedő flamingók táplálására az első pár hónapban a felnőttek emésztőcsövének felső szakaszán speciális begytej termelődik, ezt csurgatják a fiókák csőrébe. Emellett a fiatalok egyhónapos koruk elteltével már az önálló táplálkozással is megpróbálkoznak. Az ivarérettséget 3-5 éves korukban érik el, és a természetben akár a harmincéves kort is megérhetik. Az ismert legidősebb állatkerti egyed 44 éves koráig élt.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.