Házalótól nem ajánlatos gombát venni (Metropol)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012.10. 29. -  Idény. A tragédia Vajszlón arra figyelmeztet: a szedett vagy vásárolt gombát a szakellenőrökkel kell átvizsgáltatni, akiket főleg a piacokon találunk meg Gombamérgezéssel került a szigetvári kórházba egy vajszlói család a napokban. Mivel a 43 éves anya és a 23 éves lánya állapota súlyosbodott, Budapestre szállították őket. az édesanya azonban meghalt, a lány életveszélyben van. Az édesapát hamarosan kiengedik a szigetvári kórházból. Csak ebben az egy kórházban az elmúlt hetekben 17 felnőttet és egy gyereket kezeltek gombamérgezés miatt, két esetben a gyilkos galóca halálosnak bizonyult.

Itt a gombaszezon
Az utóbbi néhány hétben még a nem kifejezetten gombatermő területeken is elszaporodtak a vadon termő gombák.   Érdekesség, hogy a nagy őzlábgomba, a gyűrűs tuskógomba és a pereszkék ehetők ugyan, de például ha nem sütik át teljesen, akkor emésztési problémákat okozhatnak.
A piacon találunk szakellenőrt
Egy általunk megkérdezett gombaszakellenőr hangsúlyozta, csak olyan helyen szedjen mindenki gombát, amely távol van a forgalmas utakról, ipari létesítményektől, mert a gombák képesek bizonyos anyagokat, például a nehézfémeket az egészségügyi határértéket meghaladó mértékben felhalmozni.
- Csak olyan gombát szedjünk te, amit ismerünk. Ha nem vagyunk benne biztosak, milyen fajtájú a gomba, akkor vagy hagyjuk ott, vagy pedig vigyük el a legközelebbi gombaszakellenőrhöz - mondta a szakember. Ami pedig a hozzáértők „fellelési helyét" illeti, az a legtöbb esetben a piac. Sőt. a nagyobb vásárokon több gombát vizsgáló szakembert is foglalkoztatnak. De ha szezonja van a gombának, akár a kisebb településeken is megtalálhatjuk őket.

Kizárólag szakellenőr által megvizsgált gombát lehet fogyasztani - hívta fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is a figyelmet közleményében. A NÉBIH weboldalán - www.nebih.gov. hu egyébként az élelmiszerbiztonság címszó alatt fellelhető egy 39 oldalas lista a nyilvántartott, államilag elismert oklevéllel rendelkező gomba-ellenőrökről. A kalapos növények bevizsgálása ingyenes.

Legyünk résen
A NÉBIH közölte: megszaporodott az olyan gombavizsgálati kérelmek száma, amikor ehető gombafajok fogyasztása után jelentkező megbetegedést kellett tisztázni, mert a rosszul elkészített vagy idős, beteg embernek és kisgyermeknek adott gombás étel fogyasztása emésztőszervi tünetekkel járt.

Hasznos tanácsok
Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne vegyen és ne fogadjon el senki
6 év alatti gyermek, idős, beteg ember ne egyen gombás ételt, mert emésztési problémák léphetnek fel.

A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani.
Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozattan vizsgálja át a füves és bokros területeket, nehogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.
A gombákat feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni.

86 mintát küldött a NÉBIH a laboratóriumba, ebből 44-ben volt mérgező gomba. Tizenöt esetben a nagy döggomba, nyolc esetben pedig a világító tölcsérgomba okozott megbetegedést.

65-en betegszenek meg átlagosan évente, mert mérgező vagy rosszul elkészített gombát fogyasztottak. 6 mintából mutatták ki 2012-ben a gyilkos galócát. 3 százaléka a kalapos gombáknak mérgező.




© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.