Feltámadt a múlt: kozmikus szörnyek, istenek és kígyók! (STOP/Reuters )

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. március 13. - Guatemala északi dzsungeleiben felfedezték azokat a domborműveket, amelyek a maja mitológia első és legősibb szobrászati ábrázolásai mintegy 2300 év távolából.

A domborműlapokat egymásra pakolva találták meg a dzsungelben a feltárás alatt álló legnagyobb ősi maja város, El Mirador ásatásai közben. A domborművek a Popol Vuh című ősi könyvben leírt maja hitvilág és teremtésmítosz főszereplőit ábrázolják. Az egyiken például az isteni származású és gonosz szellemekkel harcoló ikerpár, Hunahpú és Ixbalanqué látható, amint kozmikus szörnyek veszik körül őket, ám felettük széttárt szárnyakkal egy madáristen lebeg. Egy másikon a maja kukoricaisten látható, körülötte tekergő kígyóval.

A feltáró munka vezetője az a Richard Hansen, aki konzultánsként dolgozott Mel Gibson Apocalypto című filmje forgatásánál. "Felbecsülhetetlen régészeti értékekről van szó a kereszténységet megelőző századokból, továbbá egy olyan hitvilágról, amely rendkívül rugalmasan több ezer éven át fennállt" - mutatott rá a régész. A domborművek keletkezését a szakemberek Kr. e. 300 tájára teszik. A maják kétezer éven át uralták Közép-Amerikát és a mai Mexikó déli részét, majd rejtélyes okból Kr. u. 900 körül elhagyták városaikat.
El Mirador feltárása több mint egy évtizede tart, de a terület nagy veszélyben van az ellenőrizhetetlen dzsungelen át közlekedő drogcsempészek, az ősi leleteket elorzó és illegálisan értékesítő tolvajok, valamint az erdőirtó helybéliek és orvvadászok miatt. Tavaly Alvaro Colom guatemalai elnök bejelentette, hogy a területet hatalmas természetvédelmi parkká alakítják át, ahová vonat is jár majd - mivel jelenleg csak helikopteren és kétnapi gyaloglással lehet eljutni a romokhoz -, s e munkálatok 2020-ra fejeződhetnek be.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.