Eltévedtek a hegyekben (Kárpátinfo hetilap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010-02-19 - Szerencsésen végződött vasárnap három eltévedt turista kirándulása a hóval borított Sztoj hegycsúcsra.

Vasárnap, 14-én kora reggel két szolyvai fiatalember ungvári barátjukkal együtt elhatározták, hogy felmásznak a volóci járásban lévő Sztoj hegycsúcsra. Már majdnem elérték céljukat, amikor hirtelen megváltozott az időjárás, erős szél kerekedett, esni kezdett a hó, sűrű köd ereszkedett a tájra. Megpróbáltak visszafordulni, de a rossz látási viszonyok miatt eltévedtek. Szerencsére este eljutottak egy elhagyott katonai raktárhoz, amelyben több nagyméretű ciszternát találtak. Az egyik ciszternában húzták meg magukat éjszakára. Mivel nagyon hideg volt, nem aludtak, átvirrasztották az egész éjszakát. Az erdő nagyon távol volt, nem tudtak tüzet rakni, egész éjszaka kénytelenek voltak ugrálni, táncolni, hogy meg ne fagyjanak. A raktár a mobil telefonhálózat hatáskörzetén belül fekszik, így fel tudták hívni központját, közölni tartózkodási helyüket.

Az eltévedt turisták keresésére három mentő csoportot hoztak létre. Csak másnap reggel találtak rájuk. Mindenekelőtt forró teával itatták meg őket, majd beszállították a szolyvai járási kórházba.

A katasztrófavédelmi minisztérium megyei főosztálya felhívja a turisták, különösen a más megyékből érkezők figyelmét, hogy a Kárpátokban lavinaveszély van, mielőtt útnak indulnának, feltétlenül regisztráltassák be magukat a hegyi mentőszolgálatnál, de jobb, ha ezekben, a hideg napokban tartózkodnak a hegyi kirándulásoktól.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.