Nárciszok völgye - a természet ajándéka (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010-02-11 - A Nárciszok völgye védett területen található, 4 km-re Huszt városától. Csak évente egyszer, május közepétől május végéig láthatjuk a nárciszok csodálatos virágzását.

257 hektáros területen több mint 500 féle növény nő és virágzik, közöttük 15 olyan ritkaság, amelyet bejegyeztek a természetvédelmi Vörös Könyvbe. Virágzás idején több száz turista látogat el ide. Őrök figyelik, hogy a nárciszokat ne tépjék le és ne tapossák el. Az ilyen szabályszegést büntetéssel sújtják.
A helyet sok legenda is övezi. Az egyik legenda szerint régen a huszti várban élt egy herceg feleségével és szépséges lányával, akit Ruszjának hívtak. A lánynak sok előkelő és gazdag udvarlója volt, viszont ő csak a helyi fazekast, Ivankót szerette. Ivanko egy szép vázát adott ajándékba a lánynak, amelyre egy nárcisz volt festve. Amikor a herceg tudomást szerzett a titkos kapcsolatról, nagyon mérges lett és dühében a vázát ledobta a hegyről. A váza több száz apró darabra tört. Reggel, amikor a nap felkelt, mindenki szeme láttára a völgy fehér-zöld színekbe borult, olyan volt, mintha nárcisz szőnyeg fedné a földet – írja az UA-reporter.com internetes hírportál.

A nárcisz a jégkorszakban honosodott meg a máramarosi hegyek közti völgyekben. Ötven éve még tizenhárom nárciszmezőt tartottak számon Kárpátalján, de mára mindössze három maradt. Az itt található nárcisz a Kárpátok régiójában a Déli- és Keleti-Kárpátokban nő. Ukrajnában csak Kárpátalja területén fordul elő, s területe része a Kárpáti Bioszféra Rezervátumnak, mely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.
 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.