Májusi turistaszezon a Kárpátokban (Kárpátinfo.net)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010-04-04 - Ukrajna nyugati régióiban május elejétől számítanak a nyári üdülési szezon nyitányára. Lássuk, mivel is várja a Kárpátok a turistákat. Tavaszi felüdülés a hegyekben – Szerhij Harcsuk, az Ukrán Síklub vezetője kételkedik abban, hogy ebben az évben Drahobraton május elején jót síelünk majd. Ebben az évben sajnos az eső kicsit elrontotta a síszezont, de Bukovelben garantáltan lehet még síelni. Az északi lejtőkön jó lehetőségek lesznek a síeléshez.

Rafting – ha nem fanatikus síelő, de szereti az aktív üdülést, akkor a vadvízi evezést ajánljuk figyelmébe. A május eleje a legkiválóbb erre, mivel minél közelebb a nyár, annál sekélyebbé válnak a folyók. A Kárpátokban a Fekete- és Fehér-Cseremos összefolyása a legkiválóbb hely a vadvízi evezésre. Itt minden évben tábort ütnek a  vadvízi evezés szerelmesei.

Borfesztivál – Kárpátalján továbbra is megrendezik a hagyományos borfesztiválokat. Az év elején Munkácson Vörös Bor fesztiválra került sor, április 16-17-án kerül megrendezésre a X.Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál, majd május 1-2-án Ungváron a Bor és Méz Fesztivál.

A természet csodája – a Nárciszok völgye 2010-ben hamarabb virágozhat, mivel melegebb az éghajlat. Úgyhogy május első napjaiban könnyen lehet, hogy csak pár kinyílt virágot láthatunk a nárciszok völgyében.

A kovácsok ünnepe – Ivano-Frankivszkban május 7-10-én tartanak Kovácsfesztivált, amely rendezvény egybeesik a Városnapokkal. Ezeken a napokon a város kovácsvárossá válik – a városban kürtök füstölnek, kalapácsok zengenek, és bárki kipróbálhatja, hogy megállná-e a helyét ebben a mesterségben.

Május elejétől folyamatosan vonzza a turistákat a Hoverla is, s mindegyiknek egy a célja, meghódítani a 2061 m magas csúcsot. Természetesen korábban is neki lehet vágni a Hoverla-túrának, ezt azonban csak felkészült, gyakorlott hegymászóknak ajánlott.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.