Titkos tölgy az erdőben - kutasói ajánló (travelline)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. július 23. - Ajánló sorozatunk most Magyarországra érkezett, az ország északi részébe kirándulunk, ahol minden dombon egy várat találunk, erdővel körülvéve, remek levegőn és még egy több száz éves fáról is olvashatunk. Milyen a vidéki idill és a természet varázsa hazánkban, ami egy budapesti nőt is azonnal elbolondított? Cikkünkből kiderül.

Kérdéseinkre egy természetfilmes rendezőasszisztens, a 38 éves Zsóka válaszolt, aki már három éve lakik családjával Kutasón, egy Hollókőtől 12 km-re lévő aprócska faluban. Bár korábban a fővárosban élt, gyermekeivel szeretett volna, nyugodt, csöndes, tiszta helyet találni, végül Kutasón kötött ki, és azóta is imádja a természet közelségét, a vidéki idillt.
Miért költöztetek vidékre?
Pesten laktunk, a belvárosban, de nagyon szerettünk volna a gyerekeinkkel vidékre költözni. Ez a település viszonylag nincs messze Budapesttől – autópályán „ajtótól ajtóig” másfél óra - viszont elég csendes ahhoz, hogy nyugodt életet éljünk itt. És nem megvetendő az sem, hogy a gyerekek bármikor ki tudnak szaladni a kertbe játszani, de nyugodtan elengedhetem őket a faluba is – kicsi a forgalom errefelé. Hollókőre járnak iskolába, ez afféle „Kincskereső kisködmön” iskola, csak alsó tagozat van, megosztott osztályba járnak a gyerekek, pici a létszám, egyszerűen tökéletes.
Mi szeretsz a legjobban Kutasón?
A környezetet, a tájat. A dombokat, a vadakat, a csendet, a madárcsicsergést. Ami hatalmas változás volt, hogy végre nem kellett a napomat előre megtervezni ahhoz, hogy mikor mehetünk a gyerekekkel a játszótérre – hisz szabad levegőre, futkározásra minden nap szükségük volt. Itt pedig csak kinyitják az ajtót és már szaladgálnak is a kertben. Én pedig tudok bent a házban dolgozni, fél szemmel az ablakból szemmel tarthatom őket.
Mit szeretsz a legkevésbé a kis faluban?
Vannak a vidéki életnek kevésbé kellemes részei, szerencsére ezek kiküszöbölhetők. Például, hogy nincs nagyobb élelmiszerbolt a közelben.
Mi az előnye és a hátránya annak, hogy ott laksz?
Az előnye többek között a valamiképpen emberibb, lassúbb élet. Az emberek jobban figyelnek egymásra – ez egyébként azt is jelenti, hogy többet pletykálnak egymásról – de  sokkal közvetlenebbek, mint egy nagyvárosban. Én világéletemben Pesten éltem, gyerekkoromban ráadásul kertes házban, a változás mégis nagyon nagy volt most. Tulajdonképpen ami az előnye, az a hátránya is. Az elzártság – ha valamire szüksége van az embernek, beutazik Pásztóra, netán Salgótarjánba, legvégső esetben  Pestre. (Ami azért nonszensz, valljuk be). Egy moziért, egy bábelőadásért, állatkerti látogatásért mind-mind Pestre kell menni – azelőtt ez csak egy kiruccanás volt, ma komoly logisztika megtervezni.
Szerinted miért érdemes Kutasóra utazni turistaként?
Ezen a környéken, kb. 40 km sugarú körben rengeteg vár, várrom, vadászház található. Elsősorban bakancsos turistáknak ajánlom az idelátogatást, az országos Kéktúra útvonala is erre halad.
Mi az amiről, szerinted csak az ott lakók tudnak, nincs benne az útikönyvekben, de kár lenne kihagyni?
Buják felé az erdőben van egy, a török időkben már élt tölgy. Gyönyörű, hatalmas, lenyűgöző élmány a koronája alatt állni… Szerintem ezt gyakorlatilag senki nem nézi meg, mert nem tudnak róla. Én még legalábbis egyetlen könyvben találkoztam vele eddig. 
A lakóhelyed környékén (mondjuk 30-50 km-es körzetben) milyen látnivalókat ajánlanál?
Mindenki elmegy Hollókőre, az ófaluba és a várba. A kedvenc váram Salgó vára, ehhez nem vezet kiépített út, az erdőn keresztül egy meredek ösvényen lehet megközelíteni, de olyan gyönyörű, hogy megéri. A barátaimat elvinném Somoskő várába is és „csak úgy” sétálgatnánk az erdőben is. A falunkban van egy pici lovarda, főként gyerekeknek, érdemes oda is benézni.
Az „isten háta mögött” is lehet jókat enni, inni? Ti hová jártok?
Az Alsótoldtól Pásztó felé vezető úton, pár percre Alsótoldtól található a Bableves csárda, gyakran járunk oda, finom a Jókai bablevesük. Pásztón az Oázis pizzériába szoktunk menni, sokszor csak egy pizzára ugrunk be, de nagyon finom magyaros ételeik vannak, a Hollókői sistergős például remek.
 
Mire figyeljenek szerinted a turisták, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk az erdőben?
Nagyon sok erre a kullancs és nem csak az erdőben. Nálunk például a kertben is van, komolyan elgondolkodtam már a gyöngytyúk tartáson, azt mondják, az megeszi a kullancsot. Tehát erre érdemes felkészülni, a gyógyszertárban beszerezni kullancseltávolító csipeszt, kanalat. A Polybé szedésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, az orvosok általában azt mondják, nincs hatása. Én különben azt tanácsolnám mindenkinek, hogy oltassa be magát, nem kell ahhoz erdő mellett élni, hogy kullancs csípjen meg... egy ismerősöm például a Margitszigeten fertőződött meg a kullancs által terjesztett Lyme-kórral.
Te hová szeretnél elutazni?
Az a lista nagyon hosszú lenne, de azért röviden: Dél-Kelet Ázsia országaiba, Írországba, Alaszkába ismét (kétszer jártam már ott), illetve Korfura szeretnék nagyon elmenni, mióta csak olvastam Durrell könyveit – hiába tudom, hogy már egyáltalán nem olyan, mint akkor volt, mikor ő ott élt.  -KM-


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.