Élet-fa kiállítás (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageDebrecenben a Füredi úti Református Templomban 2008. február 10-én nyílt meg Vass Tamás erdőmérnök, fafaragó népi iparművész „Élet-fa” kiállítása.

Dr. Bánszky Pál művészettörténész a következő szavakkal nyitotta meg a tárlatot:
– A természetes anyagoknak – például a fának – csodálni lehet a szépségét és rendkívüli gazdagságát. Külső jegyei alapján felismerjük-e a fa különböző fajtáit? Képesek vagyunk-e megfejteni belső titkait, azt a szabályos visszatérő folyamatot és ritmust, ahogyan az életét éli a rügyfakadástól a téli álomig, s a maga teremtette naptárában jegyzetelve az idő múlását, s évgyűrűivel jelölve saját korát. Ismerjük-e a fákat? Közel tudtunk-e kerülni titkaihoz? A fa egy élő szervezet, s ha már gyümölcsöt nem terem holtában is hasznos: karakteres struktúrájában és színvilágában is tudunk gyönyörködni és szükség szerint hasznosítani. A dísztelen tálak, fűszer- vagy szalvétatartók az anyaguk szépségével, célszerű formájukkal és jó arányaikkal képesek kitűnni. Kialakultak olyan funkciók, amely területen praktikuma miatt teret hódított a műanyag. De helyezzük egymás mellé kenyér-, gyümölcskínáló műanyag alkalmatosságot és ugyanezt dió-, cseresznyefából vagy japánakácból és érzékelhetjük a szinte összemérhetetlen különbséget. Kiszoríthatja-e a természetes anyagot a műanyagvilág?

Vass Tamás népi iparművész ebben az évben kezdte el tevékeny nyugdíjas éveit. Több mint 20 éve farag aktívan. Önéletrajzában így vall magáról: „Vonzódom a természethez, az élő és a szépen megmunkált fa iránt. Hivatásos foglakozásként az erdőmérnöki pályát választottam.” (Bánszky Pál: Megújhodó faragóhagyomány 1973-1998, 2000.) Azokat a hagyományos használati tárgyakat, bútorokat részesíti előnyben, amelyek a mai életünkbe is beilleszthetők és jól használhatók, de készít apró faragott tárgyakat is. Császi Ferenc népművészeti mester vezetésével készített először játszótéri eszközöket. 1995 nyarán Japánban az Imami Nemzetközi Faszobrász táborban játszótéri elemeket alkotott. 1993-tól rendszeresen és sikerrel vesz részt pályázatokon (például a 2006. évi Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány pályázata, ahol kollektív alkotással díjat nyert). Hosszú éveken keresztül vezetett faragó szakkört, oktatott faragó-famegmunkáló szakmát, valamint népi játékok és kismesterségek kurzuson faragás elméletet és gyakorlatot.
2007 nyarán az ő szakmai irányítása mellett tartotta meg egyesületünk az „Első fafaragó népművészeti szaktáborát” Hortobágyon. A fafaragó népművészeti szaktábor célja volt azoknak a mesterségbeli fogásoknak, ismereteknek elsajátítása, alkalmazásának tökélesítése, illetve résztvevőknek egymás közötti átadása, amelyek a népi faművesség jellemzői, és a modern asztalosipari térhódításával lassan feledésbe merülnek. Az elkészült csoportos alkotások témája: asztalok, padok, tűzrakó hely és kültéri fajátszó eszközök (mászófa, libikóka). Egyéb alkotások: kulcstartó, tányér, kanál. Ebben az évben szintén megrendezik a fafaragó tábort, amelyet egy kiállítás és szakmai fórum előz meg.

Vass Tamás „Élet-fa” kiállítása 2008. február 29.-ig, hétfőtől péntekig 10.00 – 12.00 és 15.00 – 18.00; szombat és vasárnap 10.00 – 12.00 óra között tekinthető meg.

Puskás Mihály 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.