Beköszöntő (Erdészeti Lapok)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1991. január - Erdészüdvözlettel köszöntöm e lap olvasóit, amely az Országos Erdészeti Egyesület kiadványa, s most új formában, a régi nevét visszavéve alázattal kívánja szolgálni szakmánk érdekeit.

Jelenleg átalakuló világunkban mind több ember érdeklődése fokozatosan a természet felé fordul. Segítsük hozzá ezen embereket, hogy „jó irányba'' forduljanak. Az ifjaktól az idősebb korosztályig van pótolni valónk. Feladatunk tehát az, hogy minden szakember a maga területén okos és higgadt szakmai érvekkel és a meggyőzés eszközeivel reálisan tárja fel az erdő szerepét és jelentőségét.
Ezek olyan lehetőségek, amelyek nem kerülnek pénzbe, viszont szakmánk előnyére és az egyén javára is válhatnak. Ez az igazi szakmai politizálás, amely alakíthatja, befolyásolhatja az egész erdészeti ágazati politikát. Szakmánkon belül fokozott várakozás tapasztalható az Egyesület iránt. Szeretnénk e nemes társadalmi tevékenységnek úgy eleget tenni, hogy ne okozzunk csalódást sem tagtársainknak, sem a közvéleménynek.
A múlt eredményeinek és hibáinak feltárása folyamán ne mutogassunk egymásra, mert ennek a korszaknak részesei voltunk valamennyien.
A sokirányú érdekeket figyelembe véve már a közeljövőben néhány alapvető kérdésben jussunk egyetértésre, és ennek érdekében mielőbbi cselekvésre kérem tisztelt tagtársainkat.
Az Országos Erdészeti Egyesület előző vezetése is össze tudta fogni a szakmát és cselekedni tudott — amikor veszély fenyegette — alapvetően a magyar erdők jövőjéért. (Példa erre az 1989 nyári parlamenti ülés, az Erdőtörvény módosítása kapcsán.)
A jelenlegi egyesületi vezetés is igyekszik minden eszközt megragadni, hogy az erdőgazdálkodó és a benne dolgozó ember kedvezőbb helyzetbe kerülhessen. Rövid néhány hónap alatt hallattuk véleményünket minden olyan esetben, amikor szakembereink megkérdezése nélkül akartak dönteni szakmánkról és a magyar erdők sorsáról.
Ilyen alkalmak voltak: — Az ágazat megosztására irányuló kormányzati törekvéseket befolyásolni tudtuk (a Környezetvédelmi, illetve a Földművelésügyi Minisztériumban). Levélben fordultunk a miniszter úrhoz. (A személyes meghallgatás elmaradt, államtitkár-helyettesi megbeszélésre került sor.)
— Az Önkormányzati Törvény jóváhagyása során (a vadászterületek
bérbeadási jogát az önkormányzatra ruházták) értelmezést kértünk Szabad György úrtól, az Országgyűlés elnökétől.
— Levéllel fordultunk Antall József miniszterelnök úrhoz, amelyben felhívtuk figyelmét, hogy a szakemberek meghallgatása nélkül a döntéshozatal nem lehet üdvözítő megoldás a törvényalkotás során.
— Beadványt juttattunk el a Földművelésügyi Minisztérium politikai államtitkárához, mert úgy éreztük, hogy a minisztériumi vezetés nem
egységesen ítélte meg ágazatunk helyét és szerepét. A jelenlegi minisztérium tovább süllyesztette az ágazatot szervezetileg is — nincs helyünk a döntési körben. (Legalább helyettes államtitkárnak kellene az ágazat élén állni, megfelelő döntési jogokkal).
—Néhány képviselő által meglepetésszerűen kezdeményezett vadgazdálkodási és vadászati törvény parlamenti befogadása ellen levélben fordultunk valamennyi országgyűlési képviselőhöz. Kezdeményezésünk megingatta a honatyákat, a törvénytervezetet nem tárgyalta a Parlament, e fontos kérdésben további folytatás várható.
A törvényalkotás logikai sorrendje elengedhetetlen. (Tulajdon, föld, természetvédelem, erdő, melynek része a nagyvadgazdálkodás szabályozása és a vadászat). A sorrendiség felcserélése súlyos veszélyeket eredményezhet.
— A különböző pártok szakmai szervezeteiben az OEE tisztségviselői
aktívan képviselik az ágazat érdekeit. (Szinte valamennyi párttal kapcsolatunk van.)
— A nyugtalanító helyzet ismeretében az OEE választmánya kialakította állásfoglalását és egy levéllel kiegészítve valamennyi tagtársunk nevére állásfoglalásunkat megküldtük. (Sok észrevételt kaptunk, amelyet ezúttal megköszönök).
— Tagtársaink aktívan részt vesznek az Erdőtörvény különböző előkészítő bizottságaiban.
— Kapcsolatot tartunk a Fagazdasági Országos Szövetséggel, a Mezőgazdasági Országos Szövetséggel.
— Tagjai vagyunk a megújult MTESZ-nek, amelynek vezetősége radikálisan csökkent, és a tagegyesületeket tekinti az egyesületi élet igazi műhelyeinek.
— Folytatjuk a társegyesületekkel kialakult kapcsolatainkat.
— Jelentős esemény volt, hogy 1990. december 11-én — beadványunk kapcsán—Antall József miniszterelnök úr fogadta egyesületünk elnökét és főtitkárát. A tárgyaláson az FM politikai államtitkára, az Erdészeti és Faipari Főosztály vezetője is részt vett. (Ilyen eseményre tudomásom szerint 40 éve nem volt példa.)
A tárgyalás során érintett főbb témák a következők voltak: — Az erdő szerepe, helye, jelentősége.
— Az erdő tulajdonviszonyai. (Felvetettük, hogy az erdő - és vadgazdálkodás,
valamint a vadászat átadása az önkormányzatoknak milyen veszélyekkel járna.)
— Az erdészeti szervezet kialakítása.
— Az erdőgazdálkodás financiális kérdései, a piaci helyzet.
— Az erdőtelepítések növelése.
— Az oktatás és a kutatás szerepe és helyzete.
— A külföldi kapcsolatok fokozása.
Ennek szellemében kell tovább munkálkodnunk, higgadt, megfontolt tettekkel, hogy a magyar erdők iránti elkötelezettségünket figyelembe véve céljaink mielőbb megvalósulhassanak.
A társadalmi változások a magyar erdőket és a magyar erdésztársadalmat
sem fogják elkerülni. Szerencsésebb, ha mi magunk megyünk e változások elébe.
Köszönetet mondok tagságunk nevében Dr. Solymos Rezsőnek, az Erdő főszerkesztőjének és az általa vezetett szerkesztőbizottságnak, akik a szűkös anyagi lehetőségek ellenére töretlen lelkesedéssel és szakmai hozzáértéssel valamennyi tagtársunk kezébe adták az OEE szakmai lapját, az Erdő-t.
Milyen szakmai kiadvány lesz az új Erdészeti Lapok?
Ezt az idő fogja igazolni. Célunk az, hogy rövidebb átfutási idővel, aktuális témákkal és információkkal lássuk el tagtársainkat. Kérem, hogy tagjaink közül mindazok, akiknek mondanivalójuk van a szakmai közönség számára, szíveskedjenek írásaikat a szerkesztőbizottságnak eljuttatni. Csak így érezhetjük ezen megújult lapot magunkénak!
Köszönetemet fejezem ki a pártoló tagvállalatoknak, hogy megértő anyagi támogatásuk lehetővé tette a lap előállítását. Bízom benne, hogy jó ügyet szolgáltak ezáltal.
Valamennyi tagtársunknak kívánom, hogy az új esztendő a borús előjelek ellenére hozza meg a kiegyensúlyozottabb szakmai tevékenység lehetőségét és egyéni boldogulásukat.
Erdészüdvözlettel: Schmotzer András, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.