Szakmai nap a Zalaerdőnél (Zalaerdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009./2. - Az Országos Erdészeti Egyesület Nagykanizsai Helyi Csoportja szakmai napot szervezett Szentpéterföldén. Az áprilisi találkozó során a mindinkább előtérbe kerülő apríték-termelési technológiával és alkalmazási lehetőségeivel foglalkoztak a résztvevők.

A témaválasztást az indokolta, hogy a vágástéri apadék hasznosítása egyre többször kerül az érdeklődés középpontjába mind gazdasági, mind környezetés természetvédelmi, mind szociális szempontból.
A rendezvény megszervezésében a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészete és a 6x6 TRANS Kft. működtek közre. A kft. 2007-ben kezdeményezte a részvénytársasággal való együttműködést az új technológia terén, melynek eddigi eredményeiről a szakmai nap keretében számoltak be. A program a tavaly felújított szentpéterföldei vadászháznál indult, ahol Tihanyi Gyula helyi csoporttitkár és Hopp Tamás bánokszentgyörgyi erdészetigazgató köszöntötte a közel 80 érdeklődőt. A rendezvényen a nagykanizsai helyi csoporton kívül részt vett a zalaegerszegi helyi csoport, köztük a zalaegerszegi erdészeti hatóság munkatársai, valamint távolabbi erdőgazdaságoktól is érkeztek vendégek.
A terepi program a Szentpéterfölde 21 C erdőrészletben kezdődött, ahol Pálinkás Ákos fahasználati műszaki vezető ismertette a forwarderrel történő rövidfás fakitermelés és vágástakarítás előnyeit. A vágástéri hulladékot - mely a többnyire már nem hasznosított koronarészekből, ágakból, gyengébb választékot adó törzsrészekből tevődik össze -hagyományosan vagy elégetik a vágásterületen, vagy a helyi lakosságnak adják összegyűjtésre. Az új technológia lehetőséget teremt arra, hogy ezt az eddig hulladékként kezelt anyagot is hasznosítsa, jó áron értékesítse az erdőgazdálkodó. A visszamaradó koronarészeket forwarderrel hordják ki a szilárd burkolatú feltáróútra, ahol a mobil aprítógéppel szabványos minőségű aprítékot állítanak elő. A munka megkönnyítése érdekében fontos az irányított döntés és a pontos munkaszervezés. A gazdaságosság feltétele a megfelelő térbeli rend kialakítása, valamint a szigorúbb technológiai fegyelem. A gépek működésének megtekintése után Jákli Csaba, a 6x6 TRANS Kft. ügyvezetője az üzemeltetési költségekről, a beruházás megtérüléséről és a piaci viszonyokról beszélt. Az aprítógépnek magas volt a bekerülési értéke, és a karbantartási díjak is jóval meghaladják a tervezett mértéket. A gép igen magas, 50.000 Ft-os óradíjjal működik, az erőművek távolsága miatt pedig a 30%-ot is meghaladják a fuvarköltségek. Az új technológia előnye viszont, hogy csökkennek a fakitermelésre fordított kiadások, valamint kedvezőbben értékesíthetővé válik a vágástéri hulladék, a vékony tűzifa és a cserjeszint faanyaga. Pozitív jelenség az „energiafa", mint választék iránti új piaci igények megjelenése, a biomasszából előállított energia támogatása.
Góber Zoltán kereskedelmi előadó arról számolt be, hogy az erdei apríték értékesítési lehetősége javul, és bár erősek a piaci kilengések, egyre nagyobb igény jelentkezik erre az új termékre. A technológia létjogosultságát bizonyítja, hogy 2008-ban 25.000 tonna apríték értékesítéséből mintegy 272 millió Ft árbevétel jelentkezett a Zalaerdőnél. Ezt tovább javíthatja a jövőben, ha kistérségi hőközpontok létesülésével bővül a faapríték felvevőpiaca, mert a helyben történő felhasználás a szállítási költségeket jelentősen csökkentené.
A bemutatót követően Horváth Imre, a 6x6 TRANS Kft. ügyvezetője kíséretében két lasztonyai erdőrészletben arról győződhettek meg a résztvevők, hogy ez a technológia kiválóan alkalmazható fokozatos felújítóvágásokban is.
A természetszerű erdőgazdálkodás követelményeinek megfelelően a kihordó vontató jól kíméli az újulatot, és a közelítőnyomok is könnyen beerdősülnek. Az apríték-alapanyag kihordása után kevés ágrész marad a területen, ami nem zavarja a későbbi gépi beavatkozásokat, és a holt-fa mennyiségét is növeli az erdőben. Azzal, hogy a vágástéri hulladékot nem az erdőben égetik el, hanem a kistérségi erőművekben fűtésre, melegvíz-előállításra hasznosítják, a biomassza, mint megújuló energiaforrás felhasználási körét bővítik. Ezáltal az erdőgazdálkodók az uniós elvárások megvalósulását, a környezetvédelmi követelmények teljesülését segítik elő.
Horváth Ferenc termelési igazgató zárszavában az új megoldások keresésének és eredményes bevezetésének fontosságát hangsúlyozta.
- Fontos, hogy a piaci lehetőségek adta kereteken belül keressük a hatékony fahasznosítási lehetőségeket. Az energetikai faanyagok piacának folyamatos bővülése egy olyan lehetőség, ami növelheti a kitermelt faanyag hasznosítottságát, és számottevő többlethozamot biztosít a részvénytársaság számára. Elmondta, hogy 2008-ban az energetikai célú hasznosítás eredményeként több mint 13.000 m3-rel csökkent az elszámolt apadék mennyisége, ez maga jelentős bevételi és eredményforrást jelent. Kiemelte az innováció területén az együttműködés jelentőségét. A 6X6 TRANS Kft. és a ZALAERDŐ együttműködése tette lehetővé az elért eredményeket, és hozott számottevő hasznot mindkét fél számára.
Az új technológia az érdeklődőkben szociális kérdéseket is felvetett. Az eddig a helyi lakosság számára olcsón értékesített faanyag egyre többet ér, a gázártámogatás változása miatt pedig a tűzifa ára is várhatóan emelkedni fog. Horváth Ferenc termelési  igazgató hangoztatta, hogy a Zalaerdő Zrt. továbbra is felelősségének érzi a helyi lakosság tüzelőanyaggal való ellátását, ezért a korábbi és az új technológia alkalmazásának helyes egyensúlyára törekednek. A jó hangulatban telt szakmai nap, melynek során a résztvevők sok új és hasznos tapasztalatot szereztek, a szentpéterföldei vadászháznál ért véget, ahol a látottak értékelésével, a felmerült kérdések megvitatásával, baráti beszélgetéssel zárult a program. Fűrné Kinsztler Anita



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.