Jönnek a farkasok - meg az ügyvédek (Erdészeti Lapok)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1995. július-augusztus - A veszélyeztetett fajokról szóló törvény megjelenése óta az USA-ban leghevesebben vitatott környezeti hatástanulmány a szürke farkas visszahonosításával foglalkozik az északi Szikláshegység erdőterületein, Idaho és Wyoming államokban.

A fokozatos visszatelepítésről rendelkező tervet a belügyi és a földművelésügyi államtitkár tavaly írta alá. A telepítés egyik bázisa a Yellowstone Nemzeti Park területe, ahol a park új lakói számára a múlt évben három fél hektáros akklimatizációs karámot építettek, és az első farkasokat már 1994 novemberére várták.
November 25-én azonban az amerikai agrárszervezetek és a sziklás-hegységi államok törvényvédő szövetsége keresetet nyújtott be „azonnali és helyrehozhatatlan károk megelőzésére", mivel a természetvédelmi hatóságok nem egyeztettek a helyi farmerekkel. A felperes szerint farkasok most is vannak, ráadásul az importálni tervezett kanadai farkasok nem alkalmasak a beilleszkedésre a Sziklás-hegység ökoszisztémájában. A Wyoming-i bíróság a keresetet egyelőre elutasította azzal, hogy az állatállományban várható károk spekulatív természetűek, századelejei mendemondákon alapulnak, és a környezeti feltételek
ma gyökeresen különböznek a századelőtől.
Az időközben már befogott és a törvényességi hercehurca hatására elengedett kanadai szürke farkasokat ismét befogták, és 1995 januárjában - kisebb népünnepély keretében - az első 18 farkas megérkezett a Nemzeti Parkba. Az állatszállító konténerek helyszínre vitelében személyesen részt vett a belügyi államtitkár.
A folytatódó fellebbezések és törvényességi viták ellenére a telepítést a Sziklás hegység erdeiben tovább tervezik folytatni, mintegy 3-5 évig, amíg több, egyenként mintegy 100
egyednyi állomány állandósul. Dr. Mátyás Csaba – Placerville, USA


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.