Erdészetben dolgozó nők nemzetközi találkozója Brassóban (Erdészeti Lapok)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1999. július-augusztus - A Szlovákiában 1997-ben, majd Ukrajnában 1998-ban megrendezett nemzetközi nőtalálkozókat követően 1999. május 24-30. között a ROMSILVA Román Állami Erdészet Brassói Igazgatósága invitálta találkozóra az erdészetben dolgozó nőket.

A NYÍRERDŐ Részvénytársaságot egy erdőmérnök és egy faipari mérnök munkatársnő képviselte a találkozón, ahová a házigazdákon kívül hét országból (Svédország, Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Magyarország) érkeztek résztvevők.
A Brassói Erdészeti Igazgatóság irányítása alá tartozó tíz erdészet közül hat erdészetet látogatott meg 21 fős csoportunk.
Vagy terepen, vagy az erdészetek oktatótermeiben kaptunk tájékoztatást a román állami erdészetek munkájáról, a folyamatban lévő különleges projekt (farkas, medve, hiúz élőhely védelme érdekében a Világbank finanszírozásában induló program) részleteiről, valamint a helyi szakmai specialitásokról. A lenyűgöző természeti környezet élvezetéhez társult a román kollégák erdőkezelő és környezetvédő munkáját elismerő csodálat is.
A program szervezői gondosan ügyeltek arra, hogy a szakmai tapasztalatszerzésen túl lehetőséget biztosítsanak a sokszínű folklór (népviseletek, táncok, dalok), a gasztronómiai
szokások, a térség nevezetességeinek (első román iskola és fekete templom Brassóban, a Sambata idegenforgalmi központban a kolostor és lótenyésztő központ, a Balea-tó 2000 méteres magasság fölött, Sinaia-királyi kastély) és szakmai oktatási intézményének megismerésére is.
Valamennyiünk számára különleges élményt nyújtott az elárvult egyéves medvebocsokkal történt testközeli találkozás, valamint a Sercaiai Erdészet kezelésében lévő természetvédelmi területen - teljes virágpompában - díszlő nárciszos rét látványa és illata.
A találkozót záró búcsúestén a résztvevők mindegyike megfogalmazta azon óhaját, hogy családtagjaikkal együtt szeretnék mindazt az élményt újra átélni, amelyet a program nyújtott számukra. A szervező házigazdák fáradtan, de boldogan fogadták munkájuk elismeréseként a „közeli viszontlátásra" köszönésünket. (Szabóné - Váradiné)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.