Ha Selmec hív... (Lesník)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. július-augusztus - Az Országos Erdészeti egyesület jubileumi vándorgyűlése

2009 július 3.-ikán és 4.-ikén megrendezték az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 140.vándorgyűlését. Mivel a vándorgyűlés az erdészeti akadémia megalakulásának a 200. évfordulójára esett, a szervezők nem véletlenül helyszínül Selmecbányát választották - az erdészeti oktatás bölcsőjét.
Az OEE több mind 700 tagja és a meghívott vendégek Magyarországról és Szlovákiából július 3.-án a Selmeci Szentháromság téren találkozott. Itt volt többek között leleplezve az emléktábla a Zsembery házon - az Akadémia épületének homlokzatán. A találkozón részt vett Miroslav Číž, a szlovák parlament alelnöke és beszédet mondott Pavol Balžanka, Selmecbánya polgármestere és Viliam Pichler, a zólyomi Műszaki Egyetem erdészeti karának dékánhelyettese. Ezután az egyesület tagjai és a vendégek részt vettek 16 kiránduláson - előre megtervezett utakon –, hogy megtekinthessék Selmec és környéke emlékeit és természeti szépségeit. A résztvevők megtekinthették a Szitnya csúcsát, a Kisiblyei erdészházat, Selmecbánya történelmi épületeit, a Botanikus kertet, a Kálváriát és meg sok más érdekességet. A Repistyei és a Szklénói kiránduláson felavatták H. D. Wilckens emléktábláját. Délután a Szt. Antali kastély parkjában került sor az ünnepi vándorgyűlésre, amelyen részt vett Tibor Lebocký és László Miklós szlovák parlamenti képviselők, Ján Slabý a SzK Földgazdasági Minisztérium államtitkára és Martin Moravčík a Nemzeti Erdészeti Központ vezérigazgatója.
A főbeszéddel Pethő József, az egyesület elnöke lépett fel melyben megköszönte Selmecbánya városi vezetésének és a Szt. Antali Múzeum vezetőségének, hogy alkalmat és lehetőséget adtak a vándorgyűlés megrendezésére Selmecen és környékén. Mint mondta, az utolsó vándorgyűlés Selmecen 1900-ban került megrendezésre, de „Selmec szelleme” minden erdészben benne él. A szlovák erdészek részéről beszédet mondott Martin Moravčík, a Nemzeti Erdészeti központ vezérigazgatója, Ján Malko, a Szlovák Erdészeti Kamara elnöke és Milan Golis az Erdőtulajdonosok Egyesületeinek tanácselnöke, akik bemutatták a szlovák erdészet jelenlegi helyzetét. Minden felszólaló megegyezett abban, hogy a mai időkben is meríthetünk a múltból és sok mindenben ihletet adnak olyan erdészeti szakemberek, mint Decrett József vagy Wágner Károly. Beszéltek a szlovák és a magyar erdészek együttműködésének fontosságáról. A program része volt a kitüntetések átadása és a múlt év folyamán elhunyt egyesületi tagok megemlékezése. A vándorgyűlés résztvevői megtekinthették a Szt. Antali Múzeum tárlatát. A kultúrműsorban fellépett a Szőttes népi együttes és a Selmeci bányász énekkar.
A találkozó másnap július 4.-ikén folytatódott a magyarországi Börzsönyben. Mi nagyon örülünk annak, hogy a vándorgyűlés megrendezése Selmecbányán és Szt. Antalban hozzájárult a szlovák és magyar erdészek barátságának fejlesztéséhez. Marian Číž


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.