MgSzH állománygyűlés (Erdészeti és Faipari Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. március - Budapesten a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) színháztermében vezetői állománygyűlést tartott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) vezetősége.

Köztudott, hogy ennek a nagy szervezetnek a kötelékébe tartozó 12 igazgatóság egyike az Erdészeti Igazgatóság is - az egykori Állami Erdészeti Szolgálat jogutóda -, amelynek kötelékében számos tagtársunk is dolgozik. Az állománygyűlésen részt vettek az MgSzH Központ és igazgatóságainak, valamint megyei szervezeteinek vezető tisztségviselői.

A rendszer bevált, a folyamat visszafordíthatatlan
A megjelenteket Lukács László, a Hivatal elnöke üdvözölte, majd Gőgös Zoltán FVM-államtitkár áttekintést adott az agrárium helyzetéről, több tekintetben egészen az EU-s csatlakozásunk idejéig, 2004-ig visszatekintően. Megállapította, hogy ennek a korszaknak az egyik legjelentősebb fejleménye a 2006-ban elindított közigazgatási reform volt, azon belül pedig a legnagyobb intézményracionalizálás az MgSzH létrehozása. Mégpedig úgy, hogy közben a szakmaiság nem szenvedett csorbát. A rendszer bevált, a folyamat visszafordíthatatlan, mert bebizonyosodott, hogy az ágazati típusú igazgatási rendszerrel szemben a területi típusú rendszer nem lenne életképes. Az elkövetkező nehéz időszakban az a legfontosabb, hogy ne szóljanak bele mások az intézmény munkájába.
Távolabbra visszatekintve, az államtitkár elmondta: 2004-ben már folyamatban volt EU-s programokba csöppentünk bele, fontos feladatunk és érdekünk volt az ezekhez történő gyors igazodás (pl. a SAPARD program). Ezek a fejlesztési programok most érnek be. Hatalmas összegek álltak és állnak a mezőgazdaság rendelkezésére. Az Európai Bizottság 2007-ben fogadta el az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programunkat, amelynek végrehajtásából még három év és 490 milliárd forint van hátra. A fejlesztési lehetőségek iránt nagy az érdeklődés; jóval több a pályázó, mint a rendelkezésre álló pénz. Ez is jelzi az agráriumban dolgozók vállalkozókészségét.
Azt is eredményként könyvelte el Gőgös Zoltán, hogy az elmúlt hat évben sem tömeges csőd nem volt, sem „nagy háborúk" nem voltak az agráriumban. A további munkához sok sikert kívánt.

Összességében sikeres volt a múlt év
Következőként Lukács László értékelte az elmúlt 2009-es esztendő munkáját és vázolta az idei év céljait, feladatait.
A 2009-es esztendőben irányát tekintve 100 %-ban, ütemezés dolgában 80 %-ban valósult meg mindaz, ami a szervezet előtt állt; összességében sikeres volt a múlt év. A munkahelyi fejlesztések köréből szakmánkat érintően megemlítette az MgSzH Központ Erdészeti Igazgatóságának, valamint Pest Megyei Igazgatóságának a Széchenyi utcából a Kossuth Lajos térre, az FVM épületébe történt átköltöztetését, ottani kulturált elhelyezését. Jelentős eredmény volt az országos központi szerver-terem kialakítása is.
Az eszközfejlesztés köréből az elnök kiemelte az egységes mobiltelefon-hálózat létrehozását és a hálózaton belüli ingyenes forgalmazás lehetőségét. Továbbá a teljes gépkocsipark (1.100 darab) lecserélését új, biztonságos és korszerű eszközökkel is felszerelt (pl. GPS) gépkocsikra. Informatikai eszközök beszerzésére, hálózat- és szerverfejlesztésre 628 millió forintot fordítottak.
Az elnök elismerte, hogy a jóléti fejlesztések vonalán nem minden sikerült úgy, ahogyan szerették volna. Mindazonáltal az új közszolgálati szabályzat mellett elkészült a cafetéria-szabályzat is. Továbbá megtörtént az adható juttatások normatív rendszerének a munkához kapcsolódó teljesítményarányos rendszerbe történt átforgatása, mégpedig szakszervezeti egyeztetések alapján.

Humánpolitikai intézkedések
Lukács László a humánpolitikai intézkedések köréből kiemelte az állomány korösszetételének javítását. Zökkenőmentesen, az érintettekkel egyetértésben tudták a nyugdíjazásokat lebonyolítani, valamint 72 új pályakezdő ösztöndíjast felvenni. Vagyis fiatalítani, ami remélhetőleg nemsokára éreztetni fogja dinamizáló hatását.
Lukács László szavaiból úgy tűnt, hogy az új felvételi eljárásrend központosítás jellegű, a feladatracionalizálási terv, a feladatátcsoportosítások viszont decentralizálást jelent. Figyelmet érdemelt, hogy egy intézményszervezési elnökhelyettest is munkába állítottak (a meglevő élelmiszer-biztonsági, valamint a természeti és genetikai erőforrásokért felelős elnökhelyettesek mellett). Az informatikai fejlesztések keretében pedig a Horizontális Fejlesztések Igazgatóságát állították fel.
Az elnök beszélt még a Microsoft Exchange levelezés és a Service Desk bevezetéséről; a költségvetési tervezésen alapuló szigorúbb pénzgazdálkodásról; a kölcsönös megfeleltetésről (lényegében az ellenőrzések alakulásáról).

2010-ben nem lesz strukturális változás
Az elmúlt év fejleményeinek áttekintése után Lukács László elnök rátért a 2010-es esztendő fő céljainak ismertetésére.
Mindjárt az elején biztató bejelentést tett: ebben az évben az MgSzH-ban nem lesz strukturális változás. A feladat a már kialakított rendszerek bejáratása, működtetése.
További feladat a Hivatal, mint szakmai közigazgatási szerv széles körű megismertetése, az aktívabb megjelenés, a kapcsolatok fejlesztése, az eredmények bemutatása. (Röviden mindezt talán a PR-munka fokozásaként foglalhatnánk össze.) Változatlanul fontos feladat a pénzügyi egyensúly fenntartása.
Amint a szünetben a gyűlés résztvevőinek beszélgetéséből kivehettük, kissé talányosán hatott Lukács László elnök úrnak az a feladat-megjelölése, ami így hangzott: a fokozódó társadalmi aktivitáshoz való igazodás. Amint mondta mindenki ragaszkodjék köztisztviselő esküjéhez, mert az e téren esetleg jelentkező kilengéseket kíméletlen szigorral megtorolja, legyen szó akár a legközvetlenebb munkatársáról is.

A szakmai önállóság nem csorbult
Az állománygyűlés plenáris része után a résztvevők dr. Bognár Lajos élelmiszer-biztonsági, illetve Lajkó Ákos természeti és genetikai erőforrásokért felelős elnökhelyettes irányításával beszélték meg 2010. évi feladataikat.
Ezekre a részletekre terjedelmi okok miatt nem tudunk kitérni. Tudósításunknak ezt a hiányát azonban talán több tekintetben is pótolhatja az a szép, érdekes, tartalmas 19 oldalas tájékoztató kiadvány, amely „Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, szakmai évkönyv 2009 " címmel jelent meg, Harka István MgSzH sajtófőnök szerkesztésében. (Az évkönyv anyaga lemezen is az érdeklődők rendelkezésére áll.) Bevalljuk: az első átlapozásakor az a részlet ragadta meg leginkább a figyelmünket, hogy az MgSzH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság a vizsgálódásai során egy veszett denevért is talált a múlt évben (23.p.).
Tudósításunk befejezéséül megemlítjük, hogy az állománygyűlést megelőző sajtótájékoztatón módunk volt kérdéseket feltenni Lukács László elnök úrnak és helyetteseinek. Megkérdeztük: helytálló-e az a vélekedés, amellyel jártunkban-keltünkben találkoztunk, s ami szerint az MgSzH nemcsak hatalmas, hanem túlkoncentrált szervezet is, amelyben az egyes igazgatóságok a központtal szemben meglehetősen alárendelt helyzetbe kerültek, önállóságuk redukálódott. Azt a választ kaptuk, hogy az igazgatóságok szakmai önállósága nem csorbult, töretlenül folytatják szakmai munkájukat. Király Pál



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.