Vadászatügyi értekezlet (Erdészeti Lapok)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1940. április - A március 12-iki rendkívüli közgyűlés határozata alapján kiküldött 7-es bizottság haladéktalanul felvette az érintkezést a három országos jellegű vadászati egyesülettel annak a tervezetnek a letárgyalása céljából, amelyet lapunk januári számában ismertettünk.

Ezt a tervezetet a rendkívüli közgyűlés az egyesületnek a vadászati törvény revíziója kérdésében elfoglalt álláspontja gyanánt fogadta el és ezért, mint kezdeményező fél azt kértük a vadászati egyesületektől, tekintsék azt a megindítandó tárgyalások vezérfonalául és elsősorban azokra a részletkérdésekre mutassanak rá, ahol nézetük nem egyezik a mienkével.
A közös eszmecserére szóló meghívást a vadászati egyesületek örömmel fogadták ós ennek alapján sikerült a tervezett főbb irányelveit két megbeszélés keretében tisztáznunk.
F. hó 2-án a Nemzeti Vadászati Védegylet kiküldöttei: ifj.gróf Esterházy László nagybirtokos, elnök, Nadler Herbert, az Állatkert igazgatója, ügyv. alelnök, gróf Hadik Béla nagybirtokos, Nemeskéri Kiss Géza, az udvari vadászmesteri hivatal vezetője, dr. Kovács Gábor ügyvéd, Felső-eőri Nagy Pál nagybirtokos és dr. Niedermann Zoltán igazgató látogattak el hozzánk barátságos eszmecserére, amelyen egyesületünk részéről báró Waldbott Kelemen elnökünk, Biró Zoltán, vitéz Onczay László, báró Prónay Gábor, Bochlitz Béla, Both Gyula és dr. Mihályi Zoltán vettek részt.
Az értekezleten ifj. gróf Esterházy László elnökölt, aki megnyitójában hangsúlyozottan rámutatott a válvetett munka szükségére és a közös megállapodás fontosságára.
A tárgyalás a legszívélyesebb légkörben folyt le és rövid 3 óra alatt az értekezlet — a tilalmi idők kivételével — a tervezet egész anyagát megvitatta.
Őszinte örömünkre szolgált, hogy az Országos Erdészeti Egyesület álláspontját a Nemzeti Vadászati Védegylet kiküldöttei is, legnagyobbrészt magukévá tették és bár végleges döntés előtt saját választmányuk véleményét is meg akarják hallgatni, minden reményünk megvan, hogy a két egyesület felfogása között lényegbevágó eltérés nem lesz.
F. hó 9-én tartottuk a másik értekezletet, amelyen a Hubertus Országos Magyar Vadászati Védegylet részéről vitéz Csécsi Nagy Imre ny. m. kir. altábornagy, elnök, Benkő Pál m. kir. gazdasági főtanácsos, Guthori Földes Béla, az Országos Földhitelintézet igazgatója, Gőzsy Géza, ny. m. kir. pü. főtanácsos, Irsay Szabó György és dr. Szádeczky Kardoss Boldizsár ügyvéd, a Magyar Vadászok Országos Szövetsége képviseletében pedig Széli József ny. m. kir. belügyminiszter, elnök, dr. Kállai Tamás, v. országgyűlési képviselő és Gyöngyös-Halászi Takáchi Gyula főszerkesztő, alelnökök, dr. Bartóffy János m. kir. államrendőrségi főkapitány-helyettes, Mészáros Pál ny. kúriai bíró, dr. Szent-Ivány Géza m. kir. pü. főtanácsos és Zalay Artúr ny. m.
kir. huszárezredes vettek részt, míg egyesületünket báró Waldbott Kelemen elnökünk, Bíró Zoltán, vitéz Onczay László, Rochlitz Béla, Both Gyula és drm Mihályi Zoltán képviselték.
A tárgyalást báró Waldbott Kelemen vezette, akinek ilyen irányú nagy gyakorlata ebben az esetben is teljes sikert hozott.
Az egymással ellentétes nézeteket, amelyeknek szószólói dr. Kállay Tamás, dr. Szent-Ivány Géza, Széli József, Mészáros Pál, Gyöngyös-Halászi Takách Gyula és dr. Szádeczky Kardoss Boldizsár voltak, Bíró Zoltán minden részletre kiterjedő felvilágosítása és meggyőző erejű okfejtése annyira összehangolta, hogy a legfontosabb kérdésekben („res nullius" vadkár, fővadkörzetek, büntető kérdések, vadászvizsga) az értekezlet egyhangú megállapodásra jutott.
Ezek alapján most már bízvást remélhetjük, hogy a megegyezés a részletkérdésekben is megvalósul és a magyar vadászközönség — bármelyik szervezethez tartozzék is — közös javaslattal fordul a kormányhoz a vadászati törvény revíziója érdekében.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.