A májusi széldöntések hatása a fapiacra (Erdészeti Lapok)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. július-augusztus - Természeti károk a fahasználati értékesítés szemszögéből A rendkívüli csapadékot követő májusi viharok széldöntései nyomán mintegy félmillió köbméter faanyag jelenhet meg az egyébként is nyomott fapiacon, szezonon kívüli, fülledésnek kitett időszakban.
A széldöntés piacra gyakorolt hatása a bükk fűrész-, és lemezrönk sarakat tartósan és jelentősen, a pa-pírfa, rostfa, tűzifa árakat időszakosan le fogja törni, a fizetési határidőket tovább fogja lazítani.
Normalizáit szállítások bükk ipa-rifa választékokból újra csak 2011. januártól várhatók.
2010. május végén - többnapos, évtizedek óta nem tapasztalt, intenzív esőzés után - dél-nyugati irányból rendkívüli szélvihar csapott le az ország egyes részeire és a történelmi Felvidék középső részére. A nagy erejű szél a legnagyobb károkat a HM VERGA Zrt., a Nyírerdő Zrt., és a Bakonyerdő Zrt. erdeiben okozta. Az ország érintett erdőgazdálkodói területén a széldöntés   következtében   kidőlt   (becsült) bruttó fatömeg meghaladja a félmillió köbmétert.
Legerősebben Veszprém és Sza-bolcs-Szatmár-Bereg megye erdőállományai sérültek.
Szlovákiában a legnagyobb szélkárok a Kis-Kárpátok térségben keletkeztek, mintegy 300 ezer köbméter nagyságrendben.
Egy természeti katasztrófa sohasem jön jókor. Valamennyi jelentősebb gazdálkodó 2009. év végén, 2010. év első negyedévében elkészítette az éves termelési érték- és költségszámításait vevők, fafaj és választékok szerint. A 2010. év végre újra egy kiszámítható, pozitív piaci várakozásokat tartalmazó évnek indult.
A megelőző évekről, rövid visszatekintés után a következő mondható el: 2007 második félévében megtört, 2008. évben pedig — talán a tölgy rönk kivételével — valamennyi termék esetében megállt, sőt megfordult a trend, keresleti piacokból kínálati piacok lettek. Az árak erős csökkenése, vagy - jó esetben - stagnálása mellett, jelentősen romlottak a fizetési viszonyok (fizetési hajlan dóság, fizetési határidők). A rendelések erősen visszaestek, a szállítási lehetőségek bizonytalansága egész éven át tartott. 2009. évben ez a negatív piaci környezet stabilizálódni kezdett, a korábban jelentős mennyiséget felvevő farostlap gyárak át nem vett mennyiségét megvették az erőművek. A magas gázárak, a hosszabb ideig tartó telek következtében a lakossági tűzifavásárlás is megerősödött. A keresletcsökkenés megállt, a kereslet egy alacsonyabb szinten stabilizálódott.
2010. év elején az egyes választékcsoportokat elemezve, a fahasználati termékek piacát a következő trendek jellemezték:
Rönkök vonatkozásában továbbra nagy kereslete volt a jó minőségű tölgy és akácrönknek, újra élénkebb igény mutatkozott a kőris-, fekete dió, nemes nyár és fenyőrönkökre, stagnált a bükk-rönk. Az árak jellemzően sem felfelé, sem lefelé nem változtak jelentősen ebben a minőségi csoportban.
A gyengébb minőségű ún. hazai rönkök iránti érdeklődés nőtt. Ezen termekek ára az elmúlt években jelentősen csökkent (akár 20-25%-kal is). Az árszint 2010 első félévében nem változott, sőt, bizonyos esetekben és értelemben kismértékben csökkent is, de a megélénkülő kereslet hatására nagyobb mennyiségű terméket lehetett újra rönkként, illetve fagyártmányfaként (pl. tölgy, bükk, cser, kőris) értékesíteni. Ezt a növekvő kereskedelmet elsősorban a kis- és középvállalkozások indukálták, mert a fríz, fedőréteg utáni ipari igény újra megjelent a piacokon.
További stabilitást hozott e választékcsoport és a fagyártmányfák piacába 2010-ben a fokozódó raklapgyártás is. Ezek a termelők elsősorban a fenyő-, és lágylombos fafajokból készült választékok értékesítését segítik. Utóbbi termékek vonatkozásában már kisebb áremelkedés is elkezdődött a II. negyedévtől.
2010 évben egyértelmű mennyiségi keresletnövekedés jellemzi a papírfa (bükk, EF/FF, LF), és erős élénkülés a rostfa (különösen a lágylomb, fenyő) termékcsoportot. A bükk-, gyertyán papírfák esetében változatlan vagy kisebb értékű, a fenyő papírfáknál mintegy 10-15 %-os, a lágy- és fenyő rostfák tekintetében 4-8%-os, a keménylomb rostfákat (cser, tölgy) illetően 10-30%-os áremelkedés (előbbi ausztriai, az utóbbi érték az olaszországi export vonatkozásában) realizálódott a januárban induló új szállításokkal.
Az országban termelődő vastag tűzifa közel 2/3-a hazai és külföldi erőművekben értékesül.
Ez a termék (annak nagy mennyisége) stabilizálta, és határozta meg a gazdasági válság elmúlt éveiben a rövid (sa-rangolt), és hosszú ipari papírfa, rostfa, egyéb iparifa (rúdfa) és raklap alapanyag minimál árait. Idén még minden beszállító — a hosszú távú erőműves szerződéseknek köszönhetően — stabil, 2-4%-os árnövekedéssel számolhatott.
A fennmaradó tűzifahányad 80-85 %-a hazai lakossági, illetve 15-20%-a külföldi lakossági igényeket (dorongos, hasított tűzifa, fűrészelt ömlesztett, ka-lodába rakott konyhafa) elégít ki.
Az elsődleges fatermékek piaca tehát 2010 elején egy tervezhető, kereslet-kínálati oldalakról elfogadhatóan stabilizálódott, enyhén pozitív irányba mozduló gazdasági környezet volt.
Az értékesítési tevékenységek legnagyobb kockázata a bekövetkezett széldöntésig nem a vevők bizonytalan rendelési és szállítási feltételei, hanem az egész évben fennálló deviza- (HUF/EURO árfolyam ala-
kulása), és a kis-, és középvállalkozások (nem biztonságos forgó-, illetve saját tőke szintjéből fakadó) fizetési kockázat volt.
A 2010. május végén bekövetkezett széldöntés ezeket a piaci viszonyokat bizonyos fafaj és választék tekintetében nem, vagy alig, más fafaj és választék esetében jelentősen megváltoztatta.
Bár mennyiségi vonatkozásban igen jelentős a Nyírerdő Zrt.-nél tölgy, akác és fenyő fafajokban bekövetkezett széldöntés, a legnagyobb kár a bükkállo-mányokat érte, mind Magyarországon (erdőgazdaságok, magán-, és közbirtokossági erdők), mind a térségben (Kárpát-medence, Szlovákia). A legtöbb, és legdöntőbb piaci változások a bükkvá-lasztékokkal kapcsolatban történtek.
Más fafajok vonatkozásában a természeti kár és az értékesítési veszteség súlya, a vágáscserék, megtakarítások, és a ténylegesen kidőlt famennyiség figyelembevétele alapján — a Nyírerdő Zrt. kivételével — nem meghatározó.
A bükkválasztékok oldaláról nézve azonban nehéz kérdések sorakoznak...
A bükk fűrész- és lemezrönk kereslete az elmúlt 2 évben csökkent, az árak a fűrészrönk esetén évek óta hasonló szinten maradtak, míg a hámozási és késelési lemezrönköknél drasztikusan estek.
A gazdasági válság következtében a legnagyobb bükk fűrészrönk vevő, az osztrák Abalon Hardwood GmbH. termelése mintegy 40%-ot csökkent. Szerencsére ez nem teljesen ilyen arányban érintette a magyarországi beszállítás mennyiségét. A hazai legnagyobb hámozási rönk vásárló, az újkígyósi Úfa Bt. - több éve tartó likviditási gondok után - befejezte működését. Növekedett viszont az észak-olaszországi bükk fűrészrönk-igény, és kisebb csökkenés mellett megmaradtak a korábbi szlovén, osztrák és szlovák vevők is.
A belföldi piacon - néhány nagyobb feldolgozó (pl.: az OWI Zala Bt., a Franciavágási Fűrészüzem) kivételével - jelentősebb mennyiségi átvevő hely sajnos nem működik.
Mindezen adottságok mellett 2010 első negyedévében a bükkrönk-piac, a várt, megállapodott feltételek szerint működött. A természeti katasztrófa a legrosszabb naptári időszakban, nyár elején következett be. A felmért, becsült károk alapján az eddigi mérsékelt keresletű bükkrönk-piacra több mint egyéves exportnak megfelelő mennyiségű ^faanyag érkezett. Az időközben folytatott tárgyalásokon adtak ugyan segítséget a vevők, de igen szigorú feltételek mellett. A szállítások elkezdődhetnek, de várhatóan csak "augusztus elejéig, majd újra csak szSp-tember közepétől folytatódhatnak. Szigorodhatnak a méret (hossz, átmérő) és minőségi előírások, soha nem tapasztaltán hosszúra nyúlhatnak a fizetési határidők, és az export fűrészrönk árak várhatóan 20-25%-kal, míg a külföldi lemezrönk árak mintegy 15-20%-kal csökkenhetnek. Bár a fák túlnyomó többsége földlabdával és koronával dőlt ki, nagyon kritikus a helyzet, hogy a fülledésre igen érzékeny bükkre milyen nyár vár. Vajon felhasználható-e fűrész- és lemezrönkként a már csak ősszel kitermelhető faanyag?
Kedvezőbb a helyzet a bükk papírfa, rostfa és tűzifa területén. 2010. évben a „jó" cellulóz és viszkóz („fa-gyapot") kereslet, valamint a növekvő lakossági tűzifaigény biztosan lekötötte az általános termelési feltételekre tervezett értékesítési készleteket. A széldöntés következtében keletkezett többletmennyiség ezen választékok között is átírta a korábbi piaci feltételeket.
A nagy - elsősorban - külföldi vevőkkel történt egyeztetések pozitív része, hogy a keletkezett többletet - a világpiaci keresletnövekedésnek is köszönhetően átveszik, a fizetési határidők nem változnak, miként a méretek sem - az árszint viszont a papírfa, rostfa vonatkozásában, mintegy 4-6%-kal, a tűzifa esetén 2-4%-kal csökken.
A széldöntés utáni piaci feltételeket, és a gazdálkodói lehetőségeket összefoglalva megállapítható, hogy a május végén, június elején bekövetkezett széldöntés-károk, az év hátralévő részében kivitelezhető vágáscserékkel - a bükkválasztékok kivételével - valamennyi erdőgazdaságnál, jelentősebb többlettermelés nélkül, feldolgozhatok.
A „kényszer" vágáscserék és a nehezebb kitermelési feltételek növelik a költségeket, a szezonon kívüli időzítés, a nyári felkészítésből származó minőségi hibák, a dőlési, törési károkból adódó kedvezőtlen választék-összetételek csökkentik az árbevételeket.
A legnagyobb kockázat és árbevételveszteség közvetlenül azokat az erdőgazdaságokat éri, amelyek a vágáscserék és a nagy dőlési volumenek miatt bükköt kénytelenek vágni 2010 nyarán, illetve őszén, és a többletmennyiségük is döntően ebből a fafajból származik majd.
A széldöntés következtében a bükk fűrészrönk és papírfa közötti korábbi 35-40% árkülönbség várhatóan 15-20%-ra olvad. Ez tényleges veszteség (a mennyiségi növekedés ellenére), ami tovább nő, ha a cellulózgyárak - minőségi okok miatt - nem tudják, vagy csak újabb erős árcsökkentés mellett hajlandók átvenni a döntéskár faanyagát az utolsó harmadévben.
Ha az őszi termelésű, viharkárból kikerülő bükk fűrész- és lemezrönkök a vevők elvárásainak megfelelnek, gyakorlatilag az év végéig ezen alacsonyabb árkategóriájú és minőségű rönk szállítása valósul meg. Ez komoly értékesítési gondokat okozhat azon gazdálkodóknak, akiket nem, vagy csekély mértékben érintett a természeti katasztrófa. Az ő egészséges, jó minőségű rönkjük értékesítéséhez - ha a korábbi árszintet tartani akarják, és megtakarításokat sem terveznek - intenzív piackutató, új vevők bevonását eredményező tevékenységet kell folytatni.
Végül, a széldöntés piacra gyakorolt legrosszabb hatása az lehet, bükk fűrész- és lemezrönk-árakat tartósan és jelentősen, a papírfa, rostfa, tűzifa árakat időszakosan le fogja törni, a fizetési határidőket tovább fogja lazítani. Normalizáit szállítások bükk iparifa választékokból újra csak 2011. januártól várhatók.
Hajdú Ferenc Bakonyerdő Zrt.






© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.