Hasznos, de bonyolult a közfoglalkoztatás rendszere (Zalaerdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. I. - Idén 420 közfoglalkoztatott kerül a Zalaerdő Zrt.-hez Bodor György főmérnök, a Zalaerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályának vezetője kapta feladatul, hogy kapcsolattartó koordinátora legyen a cégnél zajló közfoglalkoztatási programnak. A szakembert elöljáróban a program tavalyi alakulásáról kérdeztük.
A tavalyi program 11,5 havi időtartamot fedett le. A programban vállalt 92 fő foglalkoztatását megvalósítottuk. Az elmúlt évben is nagy hangsúlyt helyeztünk a képzésre, melynek keretében tizenketten kapták  meg   motorfűrész-kezelő részszakképesítést igazoló oklevelüket. Összesen 776 m3 tűzifát gyűjtöttek, amit 25 zalai
község önkormányzatának adtunk át nagyon kedvező egységáron. A program során 93,6 hektáron végeztek vágástakarítást, 718 hektáron pedig erdősítésápolást, talaj-előkészítést illetve egyéb, erdősítéssel  kapcsolatos   tevékenységet láttak el. Mindösszesen 142,2 millió forint költség merült fel a programmal kapcsolatban, ebből a Nemzetgazdasági Minisztérium 118,6 millió forint támogatást folyósított.
– Hogyan alakul az idei esztendő közfoglalkoztatási programja?
- A közfoglalkoztatási  programban ebben az évben 420 fő 11 havi foglalkoztatását vállaltuk, illetve kötöttünk ilyen jellegű támogatási szerződést a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával. A mostantól a Belügyminisztérium által felügyelt program tervezett összköltsége 510,3 millió forint, ebből a támogatás összege 481,6 millió forintot tesz ki. A pályázat indulásakor már látszik, hogy a saját erőként vállalt összeg később, bizonyosan magasabb lesz. Maga a foglalkoztatás február első napjaiban indult. Az induló létszám 7 fő híján 300, akik az öt erdészetünkben kaptak lehetőséget a munkavégzésre. Terveink szerint áprilisban már mind a 420 munkavállalónak tudunk feladatot kínálni. A Nagykanizsai Erdészet 114 fő, a Letenyei 54 fő, a Bánokszentgyörgyi, a Lenti és a Zalaegerszegi Erdészet 84-84-84 fő foglalkoztatását szervezi. A közfoglalkoztatottakkal végezhető munkák köre pontosan körülhatárolt. A tevékenységek -amelyekben foglalkoztathatók - kilenc fő típusba sorolhatók. Ezek közül a legnagyobb munkát a parlagfű és az egyéb gyomnövények irtása jelenti. Ilyen típusú munkát az Országos Erdőállomány Adattárban kijelölt területeken folytathatunk, tehát például folyamatos erdősítések ápolási munkáiban. Ezen helyeken is elsődlegesen ott, ahol nagy a parlagfű és egyéb más, veszélyesnek tekinthető gyomnövény előfordulása, kártétele. Ezenkívül közjóléti eszközök felújítása, karbantartása, kihelyezése is végeztethető velük. A hulladékgyűjtés, az illegális hulladéklerakók felszámolása, az összegyűjtött szemét elszállítása, tűzpászták létesítése-fenntartása, a tűzkárok megelőzése, séta- és turistautak karbantartása-felújítása is kiadható feladatként. Lényeges része még a programnak a vágástakarítással egybekötött tűzifagyűjtés. A tavalyi évhez hasonlóan az összegyűjtött fát jelképes összegért, kedvező áron a térség önkormányzatainak adjuk át. Lehetőségünk van még arra is, hogy az erdészeti feltáró-utak karbantartását, illetve a határjelek felújítását-karbantartását is közfoglalkoztatottakra bízzuk. A természeti károk utáni helyreállítási munkákban is segíthetnének, de a mi esetünkben szerencsére a keletkezett erdőfelújítási kötelezettség nem jelentős. A 2011-es - főleg a Lenti Erdészet területén előforduló - hótöréssel összefüggő munkákat már elvégeztük. A program során képzésre is sor kerül, huszonöt fő vesz részt tanfolyamon. Motorfűrész-kezelő részszakképesítést adó képzést biztosítunk, amelynek végén a megszerzett ismeretekről oklevelet is kapnak. A közfoglalkoztatottak a kerületvezető erdészek irányításával végzik a különféle erdészeti segédmunkákat. Mivel a munkát irányító csoportvezetők felvételére egyelőre nem kerülhetett sor, ezért az a gyakorlat lehet majd szerencsés, amelyben a foglalkoztatottak maguk közül választanak ki egy személyt, aki a napi feladatirányításban folyamatosan szerepet vállal.
- Miként összegezhetők az eddigi tapasztalatok?
- A tavalyi közfoglalkoztatás számtalan előnyt hordozott cégünk számára. A fentiekben említett létszámmal sikerült olyan munkaerőt az erdőre vinni, akik már erdészeti gyakorlattal bírtak, vagy sikeresen be-tan íthatókká lettek az egyes feladatok ellátására. A munkavégzés támogatottsága révén az elvégzett szakmai munka eredményes volt. A közfoglalkoztatottakkal olyan típusú munkákat is el tudtunk végezni, amelyeket korábban kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem tudtunk végrehajtani. Egész erdőtömböket sikerült például megtisztítani az eldobált hulladéktól. Félő, hogy a munkavégzés színvonala és a munkamorál idéntől esetleg negatívan változik, mert a nettó jövedelem kisebb, mint tavaly. A jogszabályi előírással összefüggésben a folyószámlára teljesített heti bérkifizetés nemcsak nekünk jelent adminisztratív többletterhet, de a közmunkások sem szeretik. Ráadásul az újonnan felvettek teljesítménye is kisebb, gyengébb lehet, mint azoké, akik már régebb óta belekapcsolódtak a felkínált feladatellátásba. Egy közelmúltban, térségi polgármesterek bevonásával tartott fórumon is elhangzott, hogy a heti bérkifizetés rendszere nem juttatja a közfoglalkoztatottakat valós előnyhöz. A rendszerbe csak a munkaügyi központ kirendeltségén regisztrált munkanélküli kerülhet. Tavaly a munkaerő-elvándorlás nem volt számottevő, idén azt tapasztaltuk, hogy néhány nap után már felmondanak. A lemorzsolódás feltehetőleg nagyobb lesz. Mindenképpen arra törekszünk, hogy a közfoglalkoztatottak lakóhelye közel essen a munkavégzés helyéhez. A személyszállításra egyelőre nem vagyunk berendezkedve, e feladatot a későbbiekben lehet, hogy idegen vállalkozók megbízásával kell teljesítenünk. Egyelőre a BM-pályázattal összefüggő elszámolás formája, rendszere, a használt bizonylatok fajtája is több kérdőjelet rejt. Az adminisztrációs terhek sem csökkentek, de mindezek ellenére igyekszünk megfelelni a közfoglalkoztatási programban vállalt feladatainknak.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.