Továbbképzés az erdőben munkát végzők számára (Dől a Fa!)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008./1. - Az erdőgazdálkodásban tapasztalható lesújtó munkabiztonsági körülmények ellenére semmilyen központi program vagy támogatás nem szolgál e problémák orvoslására. A balesetek és foglalkozási megbetegedések számának és súlyosságának csökkentéséhez egyetlen út vezet, és ez a továbbképzések lehetőségének megteremtése.

A motoros láncfűrész biztonságos használatához szükséges alapvető ismereteket ma kettő, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő tanfolyamon lehet elsajátítani. A fakitermelő vagy a motorfűrész-kezelő tanfolyam elvégzésével, és a bizonyítvány megszerzésével bármilyen motoros láncfűrésszel végezhető munka elvállalható. A kettő között alapvető különbség azonban, hogy míg a fakitermelő tanfolyamot végzettek dönthetnek is lábon álló fát, addig a motorfűrész-kezelő tanfolyami végzettséggel csak földön fekvő fa, faanyag darabolható. Ezt az utóbbi tanfolyamot főképp a faiparban és az építőiparban dolgozók számára rendszeresítették.
A meglévő tanfolyami kínálat mellett azonban érezhető a szakmai továbbképzések égető hiánya az erdészetben. A fakitermelő tanfolyamot elvégzők, és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézete (FVM VKSZI) által kiállított gépkezelői jogosítvány birtokában, valamint annak orvosi vizsgálattal érintett rovatainak kitöltése után bárki vállalhat fakitermelési munkát, akár évtizedeken át. A technika azonban nagyon gyorsan fejlődik. Azok a motoros láncfűrészek, amelyekkel 10-20 évvel ezelőtt oktattunk, tanultunk már forgalomban sincsenek. Az új gépek mellett, folyamatosan új fadöntési eljárások, új vágástechnikák, és új védőfelszerelések jelentek, jelennek meg. A szakmai önképzésen kívül azonban nincs szervezett formája a továbbképzéseknek, és egy-egy üdvözítő kivételtől eltekintve semmilyen program, kampány nem segíti az erdőben dolgozók szakmai továbbfejlődését, vagy legalább tudásuk szinten tartását.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Matematikai és Ökonómiai Intézete az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség támogatásával dolgoz ki az erdőben munkát végzők számára egy továbbképzési modellt. Ennek a programnak a keretében, elsősorban német és amerikai tapasztalatokra alapozva, építjük ki a továbbképzés egy működtethető és valóban hatékony rendszerét.
A továbbképzések a nemzetközi tapasztalatok alapján legalább 3-5 évente szükségesek. Magyarországon a lombos faállományok túlnyomó többsége miatt, és a jelenlegi lehangoló munkabiztonsági állapotok gyors javítására a hároméves ciklusú előírás hozhat eredményt. Háromévente háromnapos továbbképzésen történő részvétellel számottevő pozitív változás indukálható az erdészeti munkabiztonság terén.
Az erdészeti munkabiztonság egyik sarkalatos pontja, hogy Magyarországon az utóbbi években egyre kevesebb erdészeti szakmunkást képzünk. A favágók becslések alapján kb. 70-80%-a fakitermelő vagy motorfűrész-kezelő tanfolyami bizonyítvánnyal dolgozik évtizedeken át az erdőn. Számukra is kötelező azonban a gépkezelői jogosítvány kiváltása.
A mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítványokat kérelemre az FVM VKSZI állítja ki. Ennek a jogosítványnak a birtokában lehet munkát vállalni erdészeti gépkezelői státuszban (fakitermelés, közelítés, faanyagszállítás, rönkmozgatás, stb.)
A következő táblázat azt mutatja be, eddig hány erdészeti gépkezelői jogosítványt állított ki a minisztérium.

Gépkezelői jogosítványok típusai                   Kiadott gépkezelői jogosítványok száma
Motorfűrész kezelő (fakitermelő jogosítvány)     5.014
Csörlős és markolós közelítőgép kezelő              780
Utánfutós közelítőgép kezelő                                     -
Gyűrűs kérgező gép kezelő                                        71
Erdészeti rakodógép kezelő                                    865
Aprítógépek kezelő                                                      72
Döntő-rakásoló gép kezelő                                       40
Gallyazó-daraboló gép kezelő                                  42
Sodronykötelél-pálya kezelő                                     18
Összesen                                                                7.293
Forrás: FVMKSZL 2006 

A táblázatban természetesen szerepelnek az inaktív és hobby-erdészek is. Erdei munkásként, legális foglalkoztatás keretében 5.500 fő dolgozik Magyarországon, és további 1.500 egyéni vállalkozó foglalkozik főállásban erdészeti termeléssel vagy -szolgáltatással. Ezek azok az emberek, akik fokozottan ki vannak téve az erdei munkabalesetek kockázatának, és akik körében a foglalkozási megbetegedések (pl. fehérujj-betegség, halláskárosodás) előfordulása bár közismerten kiugróan magas, évente alig néhány eset kerül szakorvosi kivizsgálásra.
A tervezett továbbképzési rendszer első eleme, a konkrét tanfolyamok első programpontja, a résztvevő erdészek általános munkaegészségügyi és mentálhigiénés felmérése lesz, amivel végre átfogó és valós képet kaphatunk az ágazatban dolgozók egészségi állapotáról is.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.