Fekete számok (Dől a Fa!)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008./1. - Halálos erdészeti munkabalesetek
Magyarországon az elmúlt öt évben 22 kollégát veszítettünk el erdészeti munkabaleset következtében.
Itt azon túl, hogy 22 kolléga elvesztéséről van szó, ez ugyanennyi család súlyos tragédiáját is jelenti.

Az erdészeti munkacsapatok (leggyakrabban fakitermelő brigádok) tagjai, akik átélték azt a traumát, hogy kollégájukat veszítették el az erdőben, jó esetben közösen fel tudják dolgozni lelkileg az eseményt, és társuk elvesztését, de az orvosi tapasztalatok alapján ez nagyon hosszú és nehéz folyamat, melyre külső mentális segítségnyújtás nélkül alig-alig van esélyük.
Családok csonkulnak, gyermekek veszítik el sokszor a család egzisztenciájának egyetlen támaszát. A halálos munkabaleset a munkaadó számára is nagyon súlyos következményekkel járhat.
A halálos munkabalesetek azok, amelyeket gyakorlatilag nem lehet eltitkolni a hatóságok elől, így ezek száma sajnos kommentár nélkül is bemutatja az erdőgazdálkodás valódi munkavédelmi helyzetét.

Az elmúlt öt évben 22 halálos kimenetelű erdészeti munkabaleset történt hazánkban
Sajnos egyre gyakoribb eset, hogy a halálos erdészeti munkabaleset kivizsgálása során a következő szituáció lép fel:
Alapvető előírás, hogy egy fakitermelő csapat számára munkavezetőt kell kijelölni a területen, aki felelős a adott munkafolyamat irányításáért.
A munkavezető, amennyiben más dolga akad, kijelölhet akár szóban is, ideiglenesen egy másik munkavezetőt arra az időre, amíg ő személyesen nincs jelen a munkavégzésnél, azaz személyesen nem tudja azt irányítani.
Megtörténik a halálos munkabaleset (akár jelen volt az állandó munkavezető, akár nem).
A munka állandó vezetője (rendszerint valamilyen kényszerítő hatással) meggyőzi a munkacsapat többi tagját, hogy „rávalljanak" a halott társukra. Ez azt jelenti, hogy a munkabaleseti vizsgálat során tanúvallomást tesznek arról a brigádtagok, hogy az állandó munkavezető pontosan a balesetet szenvedett munkatársukat bízta meg a munka ideiglenes irányításával, ezzel saját felelősségét áthárítva a már halott munkatársra.

A háttérben kötött fekete alkukra természetesen a legritkább esetekben derül fény. Fontos szempont azonban, hogy ennek a viselkedésnek semmi köze a „tolvajbecsület"-hez, itt emberi életről van szó. Egy ilyen eset, egy elhallgatott halálos munkabaleseti körülmény olyan stigmát tud okozni egy fakitermelő brigád életében, ami évekre, évtizedekre mentális problémákat okozhat a csapat tagjainak.

Aki a munkabaleset tényét, vagy körülményeit eltitkolja, vagy nem a valóságnak megfelelően tárja fel, a törvény szava szerint is szabálysértést követ el.
218/1999. (XII. 28.) Kormányrendeket az egyes szabálysértésekről
Munkavédelmi szabálysértések   98. § (1) Aki a munka egészséges és biztonságos végzésére, illetőleg annak ellenőrzésére vonatkozó szabályokat megszegi, vagy feladatkörében e szabályok végre hajtásának mellőzését eltűri, munkáltatóként a munkabalesettel kapcsolatban nyilvántartási, kivizsgálási, jegyzőkönyv-készítési és bejelentési kötelezettségét kellő időben
nem teljesíti, vagy valótlan adatot közöl, illetőleg a baleset valódi okát eltitkolja, vagy feltárását megakadályozza, a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos bejelentési, kivizsgálási, nyilvántartási kötelezettségét nem teljesíti, illetőleg a kivizsgálást – ideértve az ehhez szükséges adatszolgáltatás megtagadását - akadályozza, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.


A fakitermelő motorfűrészével fát döntött. A fa a nem kívánt irányba dőlt. Dőlés közben egy villás fára esett, amelynek egyik ága letörött, a leeső ág a fején halálos sérülést okozott. (OMMF: Tájékoztató a munkabalesetek alakulásáról, 2004).

A munkavállaló a MÁV állomás melletti erdei tárolóterületen rönkfa minőségi és mennyiségi átvételét végezte. A közel 60—70 m hosszúságban, alátétfákon máglyában tárolt tölgy rakat már megbontott szakaszán belépett az alátétfán lévő két alsó rönk közé, háttal a tőle kb. 45 fokos szögben emelkedő farönk rakatnak. Eközben a rakat kb. 2,5 m magasságából egy 48 cm átmérőjű és 5 m hosszú rönk kifordult, lecsúszott és az átvevőt az előtte fekvő rönknek szorította. A nagyerejű összenyomás következtében a helyszínen életét veszítette. (OMMF: Tájékoztató a munkabalesetek alakulásáról, 2007)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.